Dragan Milić: Uspešno na čelu opštine već 26 godina 1

Dragan Milić predvodi Opštinu Veliko Gradište već 26 godina, što ga svrstava među najdugovečnije predsednike opština u Srbiji.

Da bi se tako dugo opstalo na najodgovornijoj funkciji u lokalnoj samoupravi, Milić smatra da je neophodno ispuniti sva obećanja data građanima.

– Pre tri godine, posle poslednjih izbora, mi građanima nismo hteli mnogo da obećavamo, ali smo sve obećano skoro u potpunosti ispunili, kaže Milić za Danas.

U ovoj podunavskoj opštini se radi na svim poljima – gradi se i održava infrastruktura, razvija turizam, sarađuje sa investitorima, unapređuje prosveta. Takođe, pomažu se ugroženi, mlade porodice, učenici i studenti. A da bi mladi ostali u opštini, osim radnih mesta, neophodna je i infrastruktura.

– Za prethodne dve i po do tri godine, mi smo asfaltirali oko 40 kilometara puteva, gradskih, seoskih i regionalnih. Vlada Srbije i nadležna ministarstva prepoznaju naše napore i maksimalno nas pomažu i podržavaju, ističe Milić.

Veliki pomak postignut je i u oblasti vodosnabdevanja. Opština je od EU dobila 4,7 miliona evra i izgradila vodoizvorište sa 120 litara vode u sekundi, fabriku vode sa cevovodom od osam kilometara i rezervoar. Sada voda treba da se dovede do Kumana i Topolovnika, a u narednih pet godina i u svim ostalim selima. Na taj način rešiće se vodosnabdevanje grada i svih 25 sela za narednih 100 godina, ističe predsednik ove opštine. Među prioritetima je i privlačenje investitora i otvaranje radnih mesta.

– Fabrika ulja bila je u stečaju 7-8 godina i uz pomoć Vlade uspeli smo da ona bude prodata. Kupac je ozbiljna firma i dogodine planiraju zapošljavanje oko 100 radnika. To će značiti i poljoprivrednicima koji će tu prodavati svoje uljane kulture, smatra Milić. Veliko Gradište ima i mlin koji nije radio 10 godina. NJega je kupila italijansko-srpska firma i u njemu se trenutno izvode remonti. Za par meseci treba da počnu sa proizvodnjom kolača za izvoz, a zaposliće oko 30 ljudi.

– U Ostrovu smo dali pod zakup 200 hektara za voćnjak i tu se radi o investiciji od oko 4,5 miliona evra i 100 radnih mesta. U Požeženu smo dali u zakup 150 hektara, za proizvodnju bio mase za elektranu, gde će se zaposliti oko 30 ljudi, kazao je Milić. Zapošljavanja se očekuju i u turizmu, pa će tako, ukupno, biti oko 400 novih radnih mesta. Unapređenje uslova za život svih građana sprovodi se i kroz program prekogranične saradnje sa Rumunijom, jer opština aplicira za brojne projekte. To je odlično rešenje, jer iz malog budžeta, koji će za 2019. godinu iznositi oko 700 miliona dinara, nema dovoljno za sve planove.

Nova radna mesta bitna su da bi se zadržali mladi. NJima se pruža podrška i tokom školovanja, tako što im se dodeljuju studentske stipendije od 10.000 dinara. Ugroženim porodicama za decu je besplatan vrtić i užina u osnovnim školama, srednjoškolcima se plaća prevoz, a studenti imaju besplatan jedan dolazak mesečno iz mesta studiranja.

– Proširili smo vrtić u Carevcu i uveli grejanje, a uz pomoć kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju gradimo sportsku halu za vrtić „Majski cvet“ i proširujemo ga za dve prostorije. Tu će se otvoriti i vrtić za decu od šest meseci, za koji smo od kabineta ministra bez portfelja dobili 25 miliona dinara, najavio je Milić.

– Mladi parovi dobijaju 20.000 za sklopljen brak, a za prvo, drugo i treće dete 15.000, 20.000 i 25.000, dok nezaposlene majke dobijaju jednokratno 50.000. Za novorođene bebe roditelji dobijaju i auto-sedište i besplatan parking godinu dana, napomenuo je Milić i dodao da se nagrađuju uspešni đaci: za prvo mesto na republičkim takmičenjima sleduje laptop, za drugo i treće kompjuter. Uspešni odbojkaši osnovci dobili su kompletnu sportsku opremu, a srednjoškolci odbojkaši, koji su na Svetskom prvenstvu u Češkoj osvojili treće mesto, pet dana boravka u Istanbulu.

– Redovno brinemo o školama, jer je ulaganje u prosvetu investicija, a ne trošak. Nedavno smo uručili pametnu tablu školi u Majilovcu i to je bila 42. takva tabla po redu u našim školama. Uz pomoć države završićemo i gradnju škole u Srednjevu. Od države smo dobili i novac za rekonstrukciju isturenog odeljenja Muzičke škole, koja će biti jedna od najlepših u zemlji. Sumirajući sve urađeno u ovoj godini, predsednik opštine kaže da je zadovoljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.