Amber alertFoto: Unsplash / Romina Farías

Milica Dragićević iz Združene akcije Krov nad glavom izjavila je u Danu uživo da „većina žena koje su se javile Autonomnom ženskom centru i koje se javljaju prethodnih pet godina nema vlasnička prava nad stanom ili kućom u kojoj žive sa suprugom“.

„Prema podacima AŽC, samo 10 odsto žena su vlasnici stana ili kuće u kojoj žive, to utiče na činjenicu da li će žena prijaviti nasilje, jer i ako prijavi nasilnika, ona nema gde da ode“, kaže ona, prenosi N1.

Kako navode, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad i Autonomni ženski centar izdali su zajedničko saopštenje u kojem zahtevaju od države da hitno reaguje i obezbedi zbrinjavanje žena koje napuštaju nasilnike i zato ostaju bez krova nad glavom.

Dragićević kaže da, nažalost, „bez javno dostupne i sveobuhvatne evidencije za celu Srbiju mi nemamo precizne podatke o broju femicida i o broju žena koje svakodnevno trpe nasilje u porodici“.

„Imamo izveštaje organizacija, fali nam sveobuhvatna statistika i evidencija“, kaže ona.

Prema njenim rečima, pandemija i vanredno stanje, pogotovo činjenica da je postojalo ograničenje kretanje, uticali su na zaista dramatičan porast nasilja u porodici, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

„Imamo neke kontradiktorne podatke što se toga tiče, na početku vanrednog stanja ministar policije je izašao s podatkom da se broj prijava nasilja kod policije smanjio, dok AŽC ima potpuno drugačije podatke, da se za samo mesec dana broj žena koje su se javile utrostručio“, kaže on.

Većina žena koje su se javile AŽC i koje se javljaju prethodnih pet godina, kaže Dragićević, nema vlasnička prava nad stanom ili kućom u kojoj žive sa suprugom.

„Prema podacima AŽC, samo 10 odsto žena su vlasnici stana ili kuće u kojoj žive, to utiče na činjenicu da li će žena prijaviti nasilje, jer i ako prijavi nasilnika, ona nema gde da ode“, kaže ona.

Navela je primer jedne žene iz Zaječara koja se javila organizaciji.

„Ona je bila žrtva nasilja, njen sada već bivši muž je osuđen na tri meseca zatvora zbog nasilja u porodici, ona ima još tri godine do penzije, radi kao pomoćna kuvarica u Zdravstvenom centru u Zaječaru za minimalac, boluje od šećerne bolesti, nju izbacuje muž iz stana, jer ona nije vlasnik stana, iako je ona isplatila taj stan bivšem svekru, pravi naslednik stana je muž. Ona još nije izbačena iz tog stana, javni izvršitelj je dolazio na njena vrata, prinudno iseljenje je trenutno odloženo“, kaže ona.

Dodaje da se organizacija pozvala na Zakon o stanovanju.

„To je zakon koji eksplicitno navodi žrtve porodičnog nasilja kao svoju ciljnu grupu, on obavezuje državu i državne organe da stambeno zbrinu žrtvu porodičnog nasilja, ako ona sama ne može da reši stambeno pitanje“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari