Ruska Državna duma će uskoro razmotriti predlog da se u rusko zakonodavstvo uvrsti novi pojam – „država agresor“, piše moskovski dnevnik Izvestija. Predlagači izmena zakona, članovi vladajuće Jedinstvene Rusije Ejvgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa „Deputatski suverenitet“, u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod „zemljom agresorom“ podrazumeva država koja je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim kompanijama.


Autori navode da je spisak „zemalja agresora“ neophodan radi „zaštite osnova ustavnog poretka, obrane zemlje i bezbednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije“.

U slučaju da izmene zakona budu usvojene, fizička i pravna lica koja su registrovana u „zemlji agresoru“, ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultantske usluge. Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati koje kompanije će ući u spisak sankcija. Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i konsalting organizacije koje rade u Rusiji – Deloitte, KPMG, Ernst&Young, Pricewaterhouse Coopers, Boston Consulting Group, Mackenzie.

Britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) saopštila je juče da bi nove sankcije Rusiji i naftnoj kompaniji Rosnjeft, čiji je akcionar, mogle negativno da utiču na njeno poslovanje. „Ako se uvedu nove međunarodne sankcije Rosnjeftu ili Rusiji, to može da ima značajan negativan uticaj na naše odnose s Rosnjeftom i naše investicije u toj kompaniji, kao i na naše strateške poslovne ciljeve u toj zemlji“, navodi se u saopštenju BP-a.

Britanska naftna kompanija dodaje da bi nove sankcije uticale na njeno finansijsko stanje i rezultate poslovanja. BP poseduje 19,75 odsto Rosnjefta, čiji je glavni akcionar ruska država. Ambasadori 28 zemalja članica Evropske unije (EU) su juče u Briselu odlučivali o širim sankcijama Rusiji koje se odnose, između ostalog, na pristup finansijskim tržištima i prodaju oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.