Državna matura od školske 2025/26. godine 1foto Vesna Andrić Danas

Nacrtima izmena dva prosvetna zakona predloženo je da se rok za uvođenje državne mature na kraju srednjeg obrazovanja pomeri za školsku 2025/26. godinu.

To se navodi u odgovoru Ministarstva prosvete koje je Luka Babić, učenik Treće gimnazije i jedan od osnivača neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“ dobio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

U odgovoru Ministarstva se navodi da su nacrti izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju bili dostupni javnosti tokom perioda javne rasprave od 7. do 27. aprila, te da oni još nisu dostavljeni Vladi Srbije na razmatranje i usvajanje.

Podsetimo, vest o odlaganju državne mature Danas je prvi objavio još sredinom maja, a posle odustajanja prosvetne vlasti od ovog velikog iskoraka koji je trebalo da startuje od naredne školske godine, otkazana je i većina ispita u okviru probne državne mature.

Učenici trećeg razreda srednje škole radili su samo probnu državnu maturu iz maternjeg jezika, ali je pregledanje testova naglo prekinuto i do danas nije saopšteno kakve su rezultate pokazali đaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari