Državna pomoć stigla za 2.300 porodica 1Foto: FoNet/ Branko Vučković

Nakon što su višednevne enormne padavine 15. maja 2014. dovele do izlivanja reka u više gradova Srbije i regiona, 16. maja 2014. nekoliko sati iza ponoći poplavljen je i Svilajnac.

Poplavljena su brojna domaćinstva, stambeni objekti, škole, ustanove, zdravstvene institucije. Uz pomoć državnih i opštinskih institucija, humanitarnih organizacija i brojnih donatora Svilajnčani su u prvim danima nakon poplave povratili osnovne funkcije gradu, ali posledice su bile tako stravične da im je bila neophodna pomoć iz cele zemlje i inostranstva. Zahvaljujući odličnoj saradnji lokalne samouprave i Vladine Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima sa Evropskom unijom i nemačkom organizacijom Help, sve porodice kojima je poplava razorila stambene objekte dobile su potpuno nove domove.

– Ukupna pomoć koja je nakon poplave stigla u Svilajnac prevazilazi četiri budžeta koje naša opština opredeljuje za investicije. Više od 2.300 porodica dobilo je državnu pomoć u iznosu od preko 237 miliona dinara, preko 330 privrednih firmi dobilo je pomoć od 94 miliona dinara, nevladin sektor građanima je pomogao sa preko dva miliona evra. Ukupna pomoć, koju smo registrovali je oko 850 miliona dinara, ne računajući regulaciju Resave, koja će da košta između 350 i 400 miliona dinara. Pomoć su građanima uručivali i brojni donatori, poput kompanija „Gorenje“, „Panasonik“ i drugih, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Danas su u Svilajncu svi javni objekti rekonstruisani i dobrim delom su otklonjene posledice poplave. U narednom periodu biće nastavljeni radovi na zaštiti od budućih poplava. Projektna dokumentacija, eksproprijacija i tenderi su završeni i očekuje se potpisivanje ugovora sa konzorcijumom i preduzećem iz Smederevske Palanke koje je izabrano da izvede prvu fazu regulacije reke Resave u Svilajncu. Investicijom vrednom nešto više od milion i po evra, biće regulisan 5,1 km rečne obale. Radovi bi trebalo da otpočnu početkom juna, predviđen rok za njihov završetak je 22 meseca. Nakon toga će biti objavljen konkurs za nastavak regulacije Resave u uzvodnom delu.

– Kada ceo posao bude završen, odnosno kada Resava bude regulisana u ukupnoj dužini od preko 20 kilometara, moći ćemo da kažemo da u naredne četiri decenije nećemo imati problema sa poplavama u Svilajncu, izjavio je Milanović.

Nove investicije

U Svilajncu je nastavljena rekonstrukcija javnih objekata u koje će biti uloženo preko 430 miliona dinara. Najveća investicija u vrednosti od 124 miliona dinara je rekonstrukcija Doma zdravlja, a rok za završetak radova je četiri meseca. Planirana je i rekonstrukcija Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu na površini od 6.000 kvadrata, kao i škole u Crkvencu, čiji je krov krajem prošle godine oštećen u požaru. „Očekujem da ova godina bude jedna od najuspešnijih što se tiče infrastrukture. Planirali smo da oko osam miliona evra uložimo u infrastrukturu. Novac ćemo dobiti iz fondova Evropske unije, Vlade Republike Srbije, ali je i opštinski budžet potpuno usmeren ka rekonstrukciji javnih objekata. Plan nam je da u naredne dve godine potpuno završimo rekonstrukcije svih javnih objekata u gradu i selima, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari