Adrenalina i uzbuđenja nije nedostajalo učesnicima tradicionalne, osme Đerdapske regate od Tekije do Kusjaka. Rekreativcima i zaljubljenicima u Dunav iz skoro čitave Srbije trebalo je i snage i veštine kako bi se izborili sa dunavskom košavom i talasima koji su ih sačekali drugog dana regate, na najdužoj deonici.

Sve je ipak bilo dobro pa su regataši uspeli da pređu svih stotinak kilometara Đerdapske regate i uspešno završe trodnevni spust.

Dunav nije Drina, naročito u svom donjem toku, ali je jaka dunavska košava drugog dana regate na najdužoj etapi od 46 kilometara između Male Vrbice i Brze Palanke učesnicima ove turističko-zabavne manifestacije u kanuima, kajacima, motornim čamcima i jahtama pružila neočekivani doživljaj raftinga.

– Košava je bila toliko jaka da je Dunavom valjala talase od jednog metra. Imao sam osećaj da hodam uzbrdo, a ne da veslam rekom nizvodno. Najrizičnije bilo je za nas u lakim plovilima. Čitavih pet kilometara držao sam se obale i veslao u kanuu preko trave – ispričao nam je Vladimir Petrović, dugogodišnji planinar iz Negotina, kome je saputnik bilo usput pronađeno jednomesečno štene nazvano Milojko. Iz Ljubovije na Dunav stigao je i Mihajlo Andrić koji je mislio da je Dunav mnogo mirniji od Drine, ali se, kako sam kaže, na sopstvenoj koži uverio u suprotno.

Čitav dan u čamcu, na julskoj vrelini, za rezultat je imao preplanule i pomalo umorne regataše koji su i pored toga bili dobro raspoloženi. U ovom dunavskom karavanu bilo je stotinak učesnika iz Kruševca, Negotina, Ljubovije, Jagodine, Timočke Krajine, a deo svog odmora na ovaj atraktivan način odlučilo je da provede i par naših gastarbajtera iz Danske i Švedske. Bilo je i onih koji su tragom starih tekijskih alasa krenuli porodično.

– Deca su oduševljena i ne plaše se vode. Oni su plivači, pa su se na sredini reke i okupali – kaže Vukašin Stanojević iz Kladova, koji je na trodnevno krstarenje rekom poveo kompletnu porodicu, suprugu, četvorogodišnju ćerku Mariju i osmogodišnjeg sina Miloša, najmlađe učesnike regate.

Organizator Đerdapske regate Kajakaški klub Tekija, kada se putovanje Dunavom završilo na plaži u Tekiji, imali su razloga za zadovoljstvo, jer je ova regata ispunila svrhu da promoviše sportove na vodi i na reku izvede što veći broj rekreativaca.

– U Kladovu i Tekiji sada imamo dvadesetak jahtica i glisera, a mnogo je i gumenih i plastičnih čamaca na motorni pogon. Najvažnije je, ipak, što smo prevazišli lokalne okvire – ističe predsednik KK Tekija Vukašin Radić, organizator regate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari