Bez obzira na to ko će biti pobednik predstojećih predsedničkih izbora, SAD očekuje period dramatičnih promena – zajednička je ocena medija i javnog mnjenja u Americi, ali i oba predsednička kandidata, demokrate Baraka Obame i republikanca Džona Mekejna.

Suočeni sa sve većim finansijskim problemima i brojnim nerešenim spoljnopolitičkim pitanjima, građani i političari u SAD nalaze se pred izborima koji su odavno poprimili karakter najvažnijih u modernoj američkoj istoriji. Rezultati poslednjih analiza ukazuju na to da bi rezultat izbora mogao biti i znatno neizvesniji nego što se predviđalo.

Kejt Gejdi, profesor političkih nauka na Univerzitetu Oklahoma, koji je minulih godina bio angažovan u predsedničkim kampanjama i demokrata i republikanaca, smatra da će glasovi Afroamerikanaca i Hispanika imati verovatno i presudan uticaj na predsedničke izbore. On takođe ocenjuje da će i pored ogromne zainteresovanosti mladih u Americi za predsedničke izbore, uticaj njihovih glasova biti vrlo mali.

– Jasno je da će većina afroameričkog stanovništva glasati za Baraka Obamu. Interesantno je i to što rezultati pokazuju da će i većina građana latinoameričkog porekla podržati kandidata demokrata, s obzirom na to da su republikanci prethodnih godina uglavnom uspevali da za sebe vežu članove ove zajednice. Broj mladih koji će ovaj put glasati biće najverovatnije rekordan, ali njihovi glasovi sigurno neće biti presudni – navodi Gejdi.

Uporedo sa analizama predsedničkih kampanja, sve glasnije se mogu čuti i predlozi za promenu načina glasanja u SAD. Iako osmišljen tako da u svom središtu ima demokratski princip direktnih izbora, američki izborni sistem, po mišljenju mnogih građana SAD, sve je samo ne demokratski. Građani SAD smatraju da princip po kojem kandidat koji osvoji najviše glasova u određenoj državi dobija i sve glasove koji pripadaju toj državi nije pravedan jer diskriminiše one koji su glasali drugačije, čineći da se njihovi glasovi uopšte ne računaju, a njihov izlazak na biračka mesta obesmišljava.

Kao osnovni argument za takva razmišljanja navodi se i činjenica da predsednički kandidati za vreme kampanja posećuju samo one države u kojima vlada neizvesnost u pitanju krajnjeg ishoda.

Jedno od svakako najvažnijih pitanja jeste i to da li će biti konkretnijih promena u principima i pristupu najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima. Američki analitičari složni su u proceni da je većina svetske populacije svesna činjenice da su izbori u SAD događaj koji će sigurno imati uticaj i na njihov svakodnevni život, što potvrđuje i nedavno istraživanje agencije Galup, po kojem 65 odsto Evropljana i čak 83 odsto Japanaca koji su učestvovali u anketi veruje u to da američki predsednik jeste osoba koja ima veliki uticaj na dešavanja u njihovim zemljama.

Eksperti takođe naglašavaju i to da percepcija SAD od strane građana drugih zemalja direktno zavisi od toga kako doživljavaju predsednika SAD. Mediji u SAD stoga veliku pažnju posvećuju podršci koju Barak Obama ima u Evropi i postavljaju pitanje da li bi njegova pobeda značila i priliku za evropske zemlje da se izbore za značajniji uticaj u globalnim političkim tokovima. Stručnjaci navode i to da većina Evropljana ne deli zabrinutost Amerikanaca i da smatra da političari u SAD pomalo preteruju kada je u pitanju trenutna moći uticaj Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari