Džon: Priznati da kriza ljudskih prava pogađa svakog od nas 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Međunarodna nedelja civilnog društva 2019 (ICSW) koja se ove godine prvi put održava u Beogradu otvorena je danas u prisustvu predstavnika brojnih organizacija iz celog sveta.

Svečano otvaranje održano je u Kombank dvorani, obraćanjem za medije Maje Stojanović, izvršne direktorke Građanskih incijativa, Lise DŽon i generalne sekretarke CIVICUS-a.

Maja Stojanović istakla je da je ova konferencija važna za ceo region jer se prvi put održava na prostoru Zapadnog Balkana, a da je posebno značajna za našu zemlju jer stanje u društvu u Srbiji danas jeste loše ali bi bilo mnogo gore da nije rada i zalaganja organizacija civilnog društva.

– Mnoge pozitivne promene – kao što je izgradnja nezavisnih institucija, antikorupcijski zakoni, ne bi bile moguće da nije bilo pritisaka i inicijative iz građanskog društva. Položaj organizacija civilnog društva je sada znatno lošiji, i čini se da su neke aktivnosti osuđene na propast, prvenstveno zbog sužavanja prostora za demokratiju na globalnom nivou, i sve manje prostora da obični građani iskažu i ostvare svoje potrebe, naglasila je Stojanović.

Lisa Džon objasnila je da je ova konferencija prilika da svi akteri društva eksplicitno priznaju i jasno prepoznaju koji su to primeri uskraćivanja ljudskih prava i suženja prostora za građansko delovanje.

– To nije nešto što se dešava drugima, tamo negde. To su pojave koje su svuda oko nas i sa kojima se direktno susrećemo – svi vidimo primere kako se ljudima uskraćuje sloboda govora, vidimo kako su novinari i mediji izloženi napadima ako zastupaju različite političke opcije. Mi moramo da priznamo da je ovo kriza u ostvarivanju svih ljudskih prava i da ona utiče na svakog od nas. Ne želimo da naša deca odrastaju bez tih prava zato moramo da se jasno pobunimo protiv toga, naglasila je Džon. Ona je istakla i da je glavni cilj i napoželjniji ishod ove konferencije ako svi učesnici sa nje odu u svoje države sa jasnom svešću šta u tom društvu nije u redu i koji su najefikasniji načini da se bore protiv toga.

Autor satirične emisije „24 minuta“ Zoran Kesić izjavio je danas da su ljudska prava za Balkan isto što i moda za Pariz, jer kako je kazao pravimo se da ih razumemo, a samo najbogatiji među nama mogu da ih priušte.

U zabavnom delu programa gostima iz celog sveta predstavio se Zoran Kesić svojim političko-satiričnim nastupom, dok ih je kasnije animirao Rok kamp za devojčice. Na svečanom delu otvaranja u kasnijim večernjim časovima planirano je obraćanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Međutim, kako je Maja Stojanović ranije objasnila na otvaranju za novinare, premijerka je javila da ne može da dođe zbog bolesti, što je, po rečima Stojanović, „odraz i toga kakva je saradnja države sa civilnim sektorom inače“.

Ovo je ključno globalno okupljanje oko 1.000 lidera civilnog društva, aktivista i zainteresovanih građana iz različitih sektora i regiona sveta.

Međunarodnu nedelju civilnog društva u Beogradu organizuju Građanske inicijative sa međunarodnom mrežom CIVICUS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.