Fabrici: Civilno društvo važan igrač u vršenju pritiska na institucije 1Sem Fabricio Foto: Beta/Milan Obradović

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas u Beogradu da će Unija nastaviti da podržava razvoj civilnog društva jer je ono važan igrač u vršenju pritiska na institucije i u saradnji sa njima.

„EU podržava ulogu civilnog društva širom sveta, pa i u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. To je deo naše spoljne politike“, rekao je Fabrici na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva koju Građanske inicijative organizuju sa medjunarodnom mrežom CIVICUS.

Fabrici je kazao da je mnogo oblasti u kojima postoji odlična saradnja EU i civilnog društva u Srbiji, i naveo zaštitu životne sredine, istraživačko novinarstvo i prava manjinskih grupa, između ostalog.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da je tokom cele istorije SAD civilno društvo bilo to koje je omogućavalo svaki veliki korak napred, bilo da je reč o ukidanju ropstva, radničkim pravima, pravima potrošača ili obezbedjivanju opšteg prava glasa.

„Hvala vam svima na hrabrosti i posvećenosti. Vi ste pravi heroji“, kazao je Skot okupljenim predstavncima civilnog društva iz različtih delova sveta.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da civilno društvo predstavlja „pravi motor reformi“, bilo da je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina ili osnaživanju žena.

Oricio je rekao da je jedini način da civilno društvo u potpunosti igra svoju nadzornu i ulogu motora u reformama da to čini zajedno.

Predstavnik kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper rekao je da ta organizacija pokušava da bude laboratorija ideja za civilno društvo u čijem su središtu odbrana osnovnih prava i sloboda i svet bez diskriminacije.

Flesenkemper je podsetio da je danas Medjunarodni dan Roma, ustanovljen u čast prvog velikog medjunarodnog okupljanja predstavnika Roma 1971. godine u Londonu.

„Veliko nam je zadovoljstvo da budemo sponzori učešća romskih aktivista na ovoj konferenciji. To je veoma važan signal da radimo u duhu zajedništva“, naveo je predstavnik Saveta Evrope.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge ocenio je da je civilno društvo najvažniji stub demokratije i da su aktivni gradjani temelj zdrave države.

Ge je ukazao na važnost uloge civilnog sektora u vreme kada u svetu, kako je rekao, dolazi do nazadovanja u demokratskim procesima.

Holandski ambasador u Srbiji Henk van den Dul rekao je da „nema sumnje da će Holandija snažno biti uz civilno društvo širom sveta“.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović izjavio je da su Vlada Srbije i premijerka Ana Brnabić od početka pružili podršku organizaciji Medjunarodne nedelje civilnog društva i da su pokazali da u otvoreni za saradnju s civilnim sektorom.

Stepanović je ocenio da su prenaglašene kritike na račun saradnje Vlade Srbije sa civilnim društvom i dodao da će Vlada „nastaviti da sluša glas civilnog društva u procesu usklađivanja regulative s evropskim zakonodavstvom“.

Međunarodna nedelja civilnog društva koja će biti održana od 8. do 12. aprila u Beogradu predstavlja globalno okupljanje oko 1.000 lidera civilnog društva, aktivista i gradjana iz različitih sektora i regiona sveta, zainteresovanih da se uključe u pronalaženje zajedničkih rešenja za globalne izazove.

Program manifestacije uključuje najmanje 30 sesija na teme koje se kreću od sužavanja slobode medija, hitne pomoći organizacijama koje trpe napade i povećanja odgovornosti civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari