Kuba je juče oštro reagovala na govor američkog predsednika Džordža Buša i optužila ga da svojim apelom da se pomogne Kubancima u demokratskim promenama podstiče nasilje protiv komunističkih vlasti u toj zemlji. „Nikada nas nećete naterati da klečimo“, poručio je kubanski ministar spoljnih poslova Felipe Peres Roke.

Kuba je juče oštro reagovala na govor američkog predsednika Džordža Buša i optužila ga da svojim apelom da se pomogne Kubancima u demokratskim promenama podstiče nasilje protiv komunističkih vlasti u toj zemlji. „Nikada nas nećete naterati da klečimo“, poručio je kubanski ministar spoljnih poslova Felipe Peres Roke. On je ocenio da Buš, koji je rekao da će sankcije SAD protiv Kube i dalje biti na snazi i koji je pozvao kubansku policiju i vojsku da se udruže kako bi otvorili Kubu prema demokratiji, „poziva na nasilje“. „Kuba kategorički odbacuje podsticanje na nasilje i pozivanje na upotrebu sile“, rekao je šef kubanske diplomatije na konferenciji za novinare u Havani. On je dodao da je Bušov govor odraz frustracija američkog predsednika zbog njegovih planova o „promeni režima“ na Kubi, budući da se njegov predsednički mandat bliži kraju. Kubanski šef diplomatije rekao je da Buš nema moralno pravo da zahteva promene na Kubi posle krvoprolića u Iraku. „Vi niste oslobodilac, gospodine Buš. Vi ste brutalni ugnjetač. Vaša vlada je napala, masakrirala i mučila u ime slobode“, rekao je Peres
Američki predsednik je u svom govoru u Stejt dipartmentu pozvao svet da pomogne narodu Kube da zbaci Kastrovu vladavinu. „Sada je vreme da podržimo demokratske pokrete kojih na ostrvu ima sve više“, izjavio je Buš. „Vreme je da stanemo na stranu Kubanaca na njihovom putu ka slobodi. Takođe, vreme je da svet ostavi po strani svoje razlike i spremi se za kubansku tranziciju ka budućnosti slobode, napretka i nada. Današnji disidenti biće lideri zemlje. Kada konačno nastupi sloboda, oni će sigurno pamtiti ko je bio iza njih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari