Džozef: Srbija treba da bude u NATO i usklađena sa SAD i EU 1Foto: YouTube/N1/Printscreen

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu „Džons Hopkins“ Edvard Džozef rekao je večeras za N1 da je Srbija potencijalan veoma blizak partner, prijatelj i saveznik Sjedinjenim Državama.

„Srbija bi trebalo da bude u NATO, to je u inetersu zemlje. Brojni su razlozi zašto bi Srbija trebalo da bude usklađena sa SAD, EU i NATO, to je u interesu Srbije i njenih građana, to je put i kurs kojim treba da se ide“, rekao je Džozef.

Edvard Džozef napisao je na svom Tviter nalogu da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca, ističući da je tom prilikom izrečena laž.

Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta objavio je da „prljavim taktikama protiv građana“, kakva je ova, nije mesto u demokratskim društvima. „Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, dodaje se na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Džozefa.

Kako ističe Džozef, razlog za tako ozbiljnu reakciju je taj što je građanin SAD.

„Ja sam neko ko je poznat i ko kritikuje ličnosti kao što je Kurti. Ta vrsta napada sa optužbama, tvrdi se da sam učestvovao u nezakonitim radnjama, SAD su smatrale da moraju da reaguju. Ako Vučić to može da uradi meni, šta može da uradi srpskim građanima? Bilo je bitno da SAD reaguju, uradili su to na primeren način, proširili su zabrinutost na nezavisne novinare. To je bio važan korak“, rekao je Džozef.

Dodaje da je reakcija bila primerena i ohrabrujuća.

„Ovde se radi o odgovornosti Srbije u ispunjavanju obaveza kao kandidata za Evropsku uniju, a to uključuje i sankcije Rusiji. Ovaj slučaj je prvi korak SAD i EU, pozivanje Vučića na odgovornost“, dodao je.

Napominje da su u jednom izveštaju instituta predvideli sve što se desilo od februara prošle godine.

„Tokom cele godine ništa se ne menja, osim što je na Balkanu sve gore, a trebalo je da napreduije. Katastrofalna invazija Rusije pokazala je Putina kao slabog lidera, to je ojačalo EU i NATO, trebalo je da očekujemo da se situacija na Balkanu poboljša, a ne pogorša. Ne da Putin bude odlikovan u Istočnom Sarajevu, krize na Kosovu, u Crnoj Gori, trebalo je da bude suprotno. Razlog je Kosovo i sprski uticaj na Kosovu, sve dok Srbija može da blokira Kosovo, blokiraće. I Srbija će biti blokirana i njeni susedi“, rekao je Džozef.

Kaže da je poznato zašto SAD i EU imaju slabosti prema Rusiji – nuklearno naoružanje, ogromna zemlja koja izvozi naftu i gas.Na pitanje zašto su „slabi“ na Srbiju, profesor kaže:

„Srbija je mala, nema nuklearno oružje, ima malo nafte i gasa. Zašto su SAD i EU u toj poziciji da moraju da prihvate da Srbija potpisuje u UN papir prijateljstva sa Rusijom, kako Srbija može da potpisuje gasne ugovore i ugovore o izgranji naftovoda, kako Russia Today može da otvori kancelariju u Srbiji, kako može da postavlja proruske zvaničnike u Vladu? Odgovor je zbog četiri zemlje NATO koje ne priznaju Kosovo,. Srbija zato ne mora da uradi ništa po pitanju Kosova. Beograd nema motivaciju da reši kosovsko pitanje sve dok četiri zemlje uslovaljvaju priznanje Kosova srpskim priznanjem“, navodi Džozef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari