Ekologija: "Ne kockaj se sa prirodom" 1

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, obeležen je danas na Keju oslobođenja na Novom Beogradu i na Velikom ratnom ostrvu, a glavni slogan manifestacije, u kojoj su učestvovali i osnovci, bio je „Ne kockaj se sa prirodom“ radi ukazivanja na opasnost od klimatskih promena.

Klimatske promene su sve vidljivije i to je ozbiljan izazov, upozorila je Tatjana Todorić iz Sekretarijata Beograda za zaštitu životne sredine na početku manifestacije, koju je podržala Nemačka organizacija za međunarodni razvoj (GIZ).

Todorić je istakla da gradski sekretarijat radi sve što je u njegovoj mogućnosti radi zaštite životne sredine Beograda.

Ona je napomenula da u tom poslu gradske vlasti sarađuju sa nadležnim republičkim ministarstvom, ali i Skupštinom Srbije na zakonodavnom planu.

Direktor GIZ za Srbiju Gerhard Zipel je izrazio zadovoljstvo što obeležavanju Svetskog dana životne sredine prisustvuje veliki broj mladih.

On je istakao da GIZ od 2008. godine finansijski pomaže ekološke programe u Srbiji, poput zaštite poljoprivrednog zemljišta i energetske efikasnosti.

On je podvukao da je za GIZ važna saradnja i sa državnim vlastima i sa civilnim društvom u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

U obeležavanju Svetskog dana zaštite životne sredine učestvovali su i „Prijatelji dece Srbije“, a za đake su organizovane društvene igre o značaju energetske efikasnosti.

Učesnici manifestacije su potom obišli Veliko ratno ostrvo na Dunavu koje je zbog velikog broja različitih vrsta ptica zaštićeno kao prirodni rezervat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari