Emitovanje nastave na daljinu dogovoreno 13. marta sa RTS-om  1Mladen Šarčević Foto: Beta/Milan Obradović

U trenutku kada je Ministarstvu prosvete upućen dopis kompanije SBB u kome nude pomoć za učenike u vezi sa praćenjem nastave na daljinu, već je bio postignut dogovor sa Radio-televizijom Srbije, a emitovanje snimljenih časova na tri kanala javnog servisa u ovom trenutku zadovoljava potrebe nastave na daljinu, rekao je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, njima je pre 15 dana stiglo pismo kompanije SBB sa predlogom dodatne pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola koji bi pratili učenje na daljinu. Kabinet ministarstva je prosledio dopis nižim instancama i ministar nije do danas bio upoznat sa ponudom. U periodu kada je poslat dopis Ministarstvu (26. marta) već je postignut dogovor sa Radio televizijom Srbije i počelo je emitovanje programa na kanalima RTS 2, RTS 3 i RTS Planeta. Prema informacijama koje je dobilo Ministarstvo pomenuti kanali RTS-a pokrivaju 98 odsto gledalaca u Srbiji što uključuje i SBB mrežu na kojima se emituje.

– U periodu kada je počelo snimanje učenja na daljinu razgovaralo se sa nekoliko televizija koje imaju nacionalnu pokrivenost, ali mnogi nisu mogli da omoguće resurse koji su bili potrebni za realizaciju snimanja i monataže, sem RTS-a i zato je sa njima postignut dogovor na obostrano zadovoljstvo. Sa nekoliko televizija koje su lokalnog karaktera takođe smo dogovorili saradnju,  jer oni pokrivaju nacionalne manjine – kaže Šarčević.

Podsetimo, SBB je ponudio pomoć želeći da besplatno omogući učenicima dodatnu opciju praćenja nastavnog sadržaja u okviru video kluba na digitalnim platformama EON i D3, čime bi učenici dobili mogućnost praćenja svih časova kada god to požele. Učenici bi imali mogućnost i da više puta odgledaju časove ili da pauziranjem preciznije zapišu gradivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari