Evropski parlament osudio je juče usvajanje ili razmatranje zakona kojim se kažnjava „propagiranje homoseksualnosti“, u nekoliko zemalja istočne Evrope, i pozvao Savet Evrope da preduzme odgovarajuće mere ukoliko se krše njegovi principi.

U rezoluciji usvojenoj juče u Strazburu Evropski parlament izrazio je „duboku uznemirenost zbog događaja koji ograničavaju slobodu izraživanja i slobodu okupljanja na osnovu pogrešnog shvatanja homoseksualnosti i pojma transrodnosti“.

Posebno se ističu zakoni usvojeni ili razmatrani u Rusiji, Ukrajini i Moldaviji. U rezoluciji se navodi da su zakoni protiv „propagiranja homoseksualnosti“ usvojeni u raznim oblastima Rusije od 2006. godine, i da državna Duma predviđa sličan zakon. Ukrajinski parlament je razmatrao dva nacrta zakona podneta 2011. i 2012. u kojima se predviđa kažnjavanje propagiranja homoseksualnosti, odnosno organizaciju skupova, šetnji, akcija ili demonstracija čiji cilj je da se namerno šire pozitivne informacije o homoseksualnosti, naveo je Evropski parlament.

U Moldaviji gradovi i oblasti usvojili su zakone kojim se zabranjuje homoseksualna „propaganda“, što je država proglasila neustavnim. Evropski parlament je istakao da ovi zakoni i nacrti zakona nisu u saglasnosti sa međunarodnim sporazumima koji se odnose na građanska i politička prava, čiji su potpisnici i Rusija, Ukrajina i Moldavija.

Parlament poziva Savet Evrope da ispita ta kršenja osnovnih prava, i proveri koliko su ovi zakoni saglasni sa obavezama preuzetim članstvom u Savetu Evrope i prihvatanjem Evropske konvencije o ljudskim pravima, i da shodno tome preduzme odgovarajuće mere. Evropski parlament takođe poziva 27 zemalja članica EU da daju primer u svojoj borbi protiv diskriminacije osoba LGBT populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari