"Epicentar zla je u državnim organima": Vuk Drašković o "piramidi državnog terorizma" u intervjuu za Danas pre 20 godina 1Foto: Radenko Topalović

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković zapitao je u intervjuu za Danas 2003. godine zašto se 5. oktobra 2000. pod noge bacilo 10 godina borbe demokratske Srbije protiv Slobodana Miloševića.

On je smatrao tada da je neizbežna jedna „istraga“ u okviru Vlade Srbije i formiranje komisije nezavisnih analitičara, koji neće biti ni Vladini ni provladini, nego surovo objektivni da bi dali odgovor na to ključno pitanje.

Prema njemu, ključno je bilo pitanje zašto se 5. oktobra 2000. godine „pod noge baca 10 godina borbe demokratske Srbije protiv Slobodana Miloševića i njegovog režima, njegovih eskadrona smrti i ubica, tako što se njima pruža ruka, sa njima se sklapa savez, što se oni proglašavaju za heroje, što im se daje prilika da ostanu na funkcijama, da se učvrste, još više osnaže i da čekaju trenutak za osvetu i za kontra udar“.

„Nisu mediji sklapali te saveze. Nisu se mediji grlili ni sa Radomirom Markovićem, ni sa Legijom, niti su odlazili u Šilerovu ulicu, niti su okruženi mafijašima bili na konjskim trkama, niti su sekli slavski kolač kod „crvenih beretki“, niti sa njima čekali novu srpsku godinu. Da svega toga nije bilo, da nije počinjen zločin odbrane i zaštite
zločinaca mnogi ljudi ubijeni posle 5. oktobra ne bi bili ubijeni i sigurno je da bi i Zoran bio živ“, naveo je tada Drašković.

On je ukazao da je „epicentar zla“ u tim snagama u Vladi i u državnim organima koji su „upali u zagrljaj sa stubovima Miloševićevog državnog terorizma, pa se sva priča svela na ono, gotov je, i ništa drugo nije promenjeno“.

Drašković je naglasio da je odmah nakon 5. oktobra to moralo biti završeno.

„Još 5. oktobra moralo je biti gotovo sa njim i sa njegovim poretkom zla, a kako je izgledala formacijski, kako je bila sastavljena ta piramida državnog terorizma ja sam govorio odmah posle zločina na Ibarskoj magistrali, dok su Milošević i njegova supruga žarili i palili i ubijali koliko su i koga su hteli po Srbiji“, rekao je on.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs

Drašković je naveo da je sve naloge izdavao lično Slobodan Milošević.

"Epicentar zla je u državnim organima": Vuk Drašković o "piramidi državnog terorizma" u intervjuu za Danas pre 20 godina 2
Foto: Arhiva Danasa

„Naloge izdaje Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana, izdaju ih Radomiru Markoviću, on angažuje Milana Radonjića i ceo aparat Državne bezbednosti na svakominutnom praćenju buduće žrtve, na lociranju svakog njenog koraka i pokreta. Operativa se poverava Legiji, koji bira izvršioce i uvek ih bira iz Jedinice za specijalne operacije, odnosno tog eskadrona smrti za specijalne likvidacije“, rekao je on.

On je dodao da bi sve izgledalo drugačije da je SPO tada bio vodeća snaga u Srbiji.

„Posle 5. oktobra, govorio sam da bi sve izgledalo drugačije da je SPO na onim izborima dobio svoje tradicionalne glasove, jer bismo mi tada bili vodeća snaga i garantujem, rekao sam, da bi već petog, šestog oktobra, razbojnička pećina Slobodana Miloševića bila očišćena, da bi Marković i pola njegove Službe državne bezbednosti, Radonjić, general Branko Đurić, razni Bracanovići, Filipovići, odmah zaglavili u zatvoru, a da bi eskadron smrti SDB Srbije, smesta bio rasformiran, dok bi se njeno vođstvo, na čelu sa komandantom i onima koji su činili zločine, našlo iza brave“, naglasio je tada Drašković.

On je ukazao da su oni koji su tada bili na vlasti, odgovorni zato što se to nije dogodilo.

„Nema te priče koja može oprati Koštunicu od činjenice da je jednog serijskog ubicu kao što je Radomir Marković gotovo četiri meseca po Miloševićevom slomu držao na funkciji šefa Državne bezbednosti Srbije. Nema tih komisija za ispitivanje, pisanja medija, nema tog vanrednog stanja, nema tog Pinka ni Miki Mausa, koji mogu prikriti odgovornost Vlade Srbije za otvorenu i bahatu zaštitu Legije, Spasojevića, Lukovića posle 5. oktobra, upravo zbog činjenice da je zbog tih koje su slavili kao junake, sa njima se grlili i ljubili, bila blokirana istraga o svim velikim ubistvima pre 5. oktobra“, naveo je Drašković.

Drašković je dodao da nema sumnje da su u Vladi Srbije i ranije znali sve ono što je saopšteno nakon ubistva Đinđića.

„Čak je to i u saopštenju od 12. marta uveče otvoreno rečeno. Zar nije 12. marta raspisana poternica i za Legijom i za Lukovićem, a Vlada kaže: mi smo za njih i njihova zločinstva i ranije znali. Pošteno priznanje, ali za to neko mora da odgovavara, jer nije valjda da su čekali da bude ubijen premijer?“, upitao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari