Nastavlja se evakuacija životinja sa Krčedinske ade 1Foto Beta/AP/Darko Vojinović

Posle jučerašnje dve ture evakuacije sa Krčedinske ade, danas će biti nastavljeno spasavanje životinja zarobljenjih na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava.

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Prilikom jučerašnje evakuacije došlo je do nekoliko problema: prva skela nije imala ogradu, zatim se brod zaglavio, a na kraju i pokvario, te su na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja.

„Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu“, kazao je Plavšić, prenosi N1.

Iz Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja još nije poznat.

Iz „Vojvodinašuma“ su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse

Nastavlja se evakuacija životinja sa Krčedinske ade 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Kako su saopštili iz udruženja Eko straža, čiji predstavnici su juče ceo dan bili na licu mesta, do pola pet prebačene su dve ture krava, a ostalo je da se vrate jos jednom po ostatak, te da se očekuje da se konji prebacuju narednih dana, jer ih je dosta teže uhvatiti.

Oni su naveli i da su im meštani potvrdili priču vlasnika životinja da im je skela kojom su ranije prevozili životinje ukradena, a da su je ukrali „isti oni koji im i kradu životinje i prodaju klanicama“, te da ih ti isti „maltretiraju godinama, prete i tuku“.

„Takođe im zabranjuju da prevoze hranu životinjama zbog čega su neke krave izgubile i do 50kg, u šta smo se uverili jer su jako mršave, a neke od njih su imale i teliće stare tek 15ak dana. Dosta ljudi, najviše meštana je ostalo da utera i treću turu krava na skelu a krave koje su prebačene su veće na sigurnom“, naveli su na svom nalogu na društvenoj mreži Instagram iz Eko straže.


Krčedinska ada – jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari