FON stao iza Malog 1Siniša Mali Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (Arhiva)

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka usvojilo je na jučerašnjoj sednici izveštaj Etičke komisije tog fakulteta, koja je potvrdila mišljenje stručne komisije da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog originalno naučno delo.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, za taj izveštaj su glasala 82 člana NN veća, a 28 je bilo uzdržano. Time je, bar što se tiče FON-a, slučaj doktorske disertacije Siniše Malog okončan.

U međuvremenu, Raša Karapandža, profesor finansija na EBS Business School u Visbadenu, koji je još u julu 2014. analizirao i osporio doktorat Siniše Malog, najavio je na svom tviter nalogu da će uložiti žalbu Univerzitetu u Beogradu, u kojoj će, kako je rekao, izneti nove dokaze o plagijatu.

Karapandža je juče na tviteru „okačio“ nekoliko stranica dokumenta na engleskom (pored delova doktorata S. Malog) za koje je napisao da su neobjavljeni plagirani delovi doktorske teze ministra finansija, a koje je on prevodio bez citiranja originalnog izvora.

Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova predviđa mogućnost podnošenja žalbe na odluku fakulteta i to Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Prema tom pravilniku, žalbu mogu podneti ili lice protiv kojeg je izrečena mera ili onaj ko je podneo zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja. Šta to konkretno znači u slučaju Siniše Malog juče nismo uspeli da saznamo na Univerzitetu u Beogradu.

Naime, cela priča o plagiranom doktoratu otvorena je kada je Raša Karapandža svoju analizu objavio na sajtu Peščanika, nakon čega je tadašnje rukovodstvo Univerziteta tražilo od FON-a da se o tome izjasni. Stručna komisija FON-a je u svom izveštaju potvrdila da ne postoji formalan zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja.

Pravnici sa kojima smo razgovarali nezvanično kažu da prema postojećim propisima jedino onaj ko je podneo zahtev za preispitivanje doktorata ministra finansija ima pravo da se žali drugostepenoj instanci.

Na naš komentar da je postojeći pravilnik usvojen tek nakon što je slučaj osporenog doktorata Siniše Malog dospeo u javnost i upravo iz razloga što prethodnim propisima nije bila precizno definisana procedura, sagovornik Danasa tvrdi da je „neki zahtev odakle se krenulo morao da postoji“. Dodaje da se na isti način i postupalo kada su na snazi bili raniji propisi.

U slučaju da postupak po žalbi bude pokrenut, Odbor za profesionalnu etiku nema obavezu da formira novu stručnu komisiju koja bi ponovo preispitivala doktorat Siniše Malog. Pravilnik predviđa da prilikom razmatranja žalbe Odbor može za zatraži dodatna objašnjenja ne samo od učesnika u postupku, nego i od drugih stručnih lica.

Kada je pravilnik stupio na snagu Danasu je na Univerzitetu u Beogradu rečeno da se pod drugim stručnim licima ne podrazumevaju samo nastavnici i istraživači sa univerziteta i drugih naučnih sredina već i lica koja su u mogućnosti da izvrše dodatne softverske analize ili primene metode koje su prikladne za pojedine naučne oblasti (uvid u istraživačku dokumentaciju, prikupljenu ili korišćenu građu i slično). Rok u kome Odbor treba da donese odluku je 120 dana i ona je konačna.

Rektorka UB: Postupak još nije okončan

Na pitanje da li će potpisati doktorsku diplomu Siniše Malog ako do nje stigne, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za Danas da će „svi učesnici u postupku provere originalnosti doktorske disertacije poštovati važeće procedure“. Popović je rekla i da postupak još nije okončan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari