Gradski odbor Demokratske stranke u Somboru pokrenuo je inicijativu za smenu gradonačelnika Sombora mr Dušana Jovića, inače člana DS.

Fotelja je zaljuljana, ali se još ne može predvideti ishod, nema decidiranih tvrdnji da li gradonačelnik odlazi ili ostaje. Ukoliko se dogodi da gradonačelnik, ipak, „rasklopi fotelju“, odnosno napusti funkciju nastaviće neslavnu tradiciju, prethodnika. Od demokratskih promena, odnosno početka demokratske vlasti u Somboru 1996. godine nijedan gradonačelnik, predsednik opštine ili Skupštine opštine nije do kraja odradio svoj mandat. Nisu svi smenjeni ili podneli ostavke, ali su praktično bili „skrajnuti“. Prva lokalna vlast posle demokratskih promena u Somboru, na čijem je čelu bio Goran Bulajić iz Demokratske stranke Srbije, funkcionisala je od decembra 1996. godine do avgusta 2000. godine. Prvog dana tog meseca započeta je 42. sednica u sazivu, ali nikad nije završena. Odborničke grupe „Dr Jovan Joca Lalošević – Nova Srbija“, Somborska stranka prosperiteta i jedan odbornik Socijalističke partije Srbije oborili su kvorum jer im nije omogućeno da za govornicom „iznesu sve o nezakonitom usvajanju izmena i dopuna Statuta Informativnog centra na prethodnoj sednici“. Pat poziciju prekinuli su izbori u oktobru. Na izborima je pobedio DOS, funkcija predsednika Skupštine opštine Sombor pripala je Jovanu Vujičiću iz Demokratske stranke. Dobar deo njegovog mandata obeležila je „prepiska“ DSS i DS, pokušaj utvrđivanja političke odgovornosti zbog toga što je pokraden opštinski budžet nije uspeo. Vujičić je, ipak, smenjen početkom maja 2004. godine kada su „ligaši“ napustili vladajuću koaliciju i sa DSS, DZVM, Konvencijom za Sombor, SPS i vanstranačkih odbornika, glasali za smenu. Bila je to „osveta“ zbog smene ligaškog kadra sa mesta direktora JKP „Energana“. Zanimljivo je da, potom, nisu uspeli pokušaji da se izabere novi predsednik Skupštine opštine, nedostajao je jedan glas, pa su i ovu pat poziciju prekinuli izbori. Dr Jovan Slavković je na neposrednim izborima izabran za predsednika opštine. U drugoj polovini mandata dospeo je u nemilost svoje stranke, DS, pa je njegova uloga znatno smanjena, a po nekim mišljenjima opstao je na funkciji predsednika opštine jer su ga građani neposredno birali. Te, 2004. godine za predsednika Skupštine opštine izabran je Miodrag Sekulić, sa liste „Zajedno – M. Sekulić – SPO“. Skupštinsku većinu činili su još DSS, NS, LSV-DZVM i G17 plus. Međutim, septembra 2006. godine Sekulić je smenjen, na polovini mandata, jer su se odbornici NS i DSS priklonili DS, pa je stvorena nova skupštinska većina.

Mogu li se stvoriti uslovi za sigurniji rad prvih ljudi Sombora? Najčešći odgovor građana koje smo kontaktirali je da stranke o svemu odlučuju, da nije bitno da li je gradonačelnik dobro ili loše radio, nego da li se to dopada njegovog „bazi“. Tek promenom izbornog zakona mogu da se biraju predstavnici građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari