Gej strejt alijansa: Istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Gej strejt alijansa (GSA) pozdravila je danas odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić, ocenjujući da je to istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji, ali i za sve žene.

Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku, čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji, ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije, ocenjuje se u saopštenju.

Brnabić je kroz svoj dosadašnji rad nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost, ostvarivši vidljive rezultate u svom resoru, ali je ujedno kroz svoj rad kao autovana osoba dala i veliki doprinos boljem razumevanju LGBT osoba i smanjenju tenzija prema ovoj populaciji, kako među različitim društveno-političkim akterima, tako i u čitavom društvu, ističe se u saopštenju.

Iz tih razloga je, kako se podseća, ona i ovogodišnja dobitnica nagrade „Duga“ čiji je Alijansa osnivač.

„Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost“, ističe GSA.

Alijansa smatra da će buduća premijerka najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji ostvariti upravo ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno, na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije, bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.