Gervala: Srbija pokrenula kampanju za destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana   1Donika Gervala Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu da je Srbija pokrenula sistematsku kampanju za destabilizaciju regiona.

Ona je rekla da se uprkos napretku koji je postignut od formiranja nove vlade, Kosovo suočava sa pretnjama iz Srbije i istakla da je Srbija „pre nekoliko nedelja poslala oklopna vozila, trupe i borbene avione na granicu sa Kosovom“.

Prema njenim rečima, ne samo prema Kosovu već i prema drugim zemljama u regionu postoji eskalacija retorike iz Srbije i pretnje prema nekim drugim zemljama u regionu.

„Suočavamo se sa sistematskom eskalacijom retorike, gde kao sveže primere možemo da navedemo zvanično veličanje ratnih zločinaca poput Ratka Mladića od strane bliskog saveznika predsednika Vučića, ministra Vulina, i njegovu čistu laž o jednom od najsurovijih masakra na Kosovu u Račku, koji je izazvao brzu promenu stava Zapada prema Kosovu“, rekla je Gervala.

Ona je dodala da se sve to ne dešava slučajno i da sadašnje rukovodstvo Srbije sistematski pojačava propagandu i govor mržnje kao deo vladinog programa napada na Zapad i NATO zbog humanitarne intervencije.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je zvanično usvojila strategiju koja koristi preformulisanu verziju ideologije „Velike Srbije“ koja je dovela do katastrofe na Balkanu 1990-ih.

Srpski nacionalisti, kako je dodala, prete Kosovu ratom, izazivaju podele u Bosni i Hercegovini, kao i 1991. godine i pokušavaju da iznutra destabilizuju druge zemlje.

„Ovo nisu izolovani incidenti, oni su deo sistematske kampanje za destabilizaciju regiona, koju preduzimaju Rusija i njen predstavnik Srbija. Pre samo nekoliko nedelja dvojica ruskih diplomata su nas primorala da ih proglasimo nepoželjnim jer su predstavljali pretnju za našu nacionalnu bezbednost“, rekla je ona.

Kazala je da je Kosovo izuzetno posvećeno evropskim vrednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari