Građanski preokret planira monitoring Linglonga 1Dušan Kokot Foto: Twitter@ZrDusan

Građanski preokret pozvao je danas birače da izađu na referendum 16. januara i da glasaju protiv izmene Ustava.

Građanski preokret smatra da je nedopustivo da se Ustav menja od strane nelegitimne, i faktički jednopartijske skupštine. Takođe, smatraju da je izostala neophodna stručna i javna rasprava o predloženim izmenama, kao i da predlog ne ide u pravcu efikasne zaštite pravosuđa od uticaja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno dnevne politike.

„Zbog ukinutog izlaznog cenzusa bojkot referenduma nije efikasan način da se spreči loša promena ustava pa je jedino što građani mogu da urade masovan izlazak i glasanje protiv. Ne zanosimo se mišljenjem da će se glasanjem protiv na ovom referendumu pravosuđe popraviti ili postati bolje, ali smatramo da je to način da se makar provremeno prikoči dalje urušavanje države i njenog pravnog poretka“ rekao je na današnjoj konferenciji za medije Dušan Kokot, predsednik UO Građanskog preokreta.

Sumirajući rad udruženja u 2021. godini, Kokot je podsetio da je Građanski preokret aktivno učestvovao u javnom životu Zrenjanina i Srbije, uključujući se u sve bitne društvene procese, bili su na ulicama, na tribinama, u medijima, izjašnjavali se o strateškim planovima, zakonima, državnim i lokalnim projektima, a sprovodili i više svojih inicijativa.

U okviru Inicijative „Zajedno do vode“  rasvetlili su većinu aspekta problema vodosnabdevanja u Zrenjaninu, od ekologije i tehnologije, do ekonomije i politike. Pokazali su, uz pomoć stručnjaka, da je najbolje rešenje tog problema regionalni vodovod kao državni prioritetni projekat, a podneli su i odgovarajuće prijave pravosuđu protiv odgovornih za korupciju i kriminal u toj oblasti, zbog ujdurme zvane „fabrika vode“.

Započeli Isu nicijativu „Aktivni građani“ sa namerom da ohrabre i osnaže učešće većeg broja ljudi u važnim društvenim procesima.

„Za sada smo za građanske aktiviste organizovali dve radionice, jednu o zakonskim okvirima značajnim za aktivizam, na kojoj nam je gost bio Rodoljub Šabić, a drugu o korupciji i kriminalnu na kojoj nam je gošća bila Dragana Pećo. Aktivirali smo i poseban veb sajt, svesni da je sve više aktivizma „onlajn“, na kojem se mogu otvarati debate, postavljati ankete, započinjati peticije i upućivati zahtevi institucijama“, naveo je Kokot i pozvao sve građane da koriste mogućnosti na sajtu aktivnigrađani.rs, a najavio da će Građanski preokret nastaviti da organizuje radionice i javne debate o važnim temama.

Kokot je najavio posebnu pažnju monitoringu Linglonga, jer kako je rekao „dolazak te kompanije i izgradnja njene fabrike autoguma su višestruko štetni, kako za prirodu tako i za društvo, a to nije samo lokalni problem, već cele države“. Zbog toga će biti nastavljena kampanja „protiv kapitalnih mahinacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari