Godinu dana robije oženjenom čoveku zbog prevare mlade devojke 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Vesti iz sveta domirale su na naslovnim stranama jugoslovenske štampe i 7. aprila 1938. godine, a glavni svetski događaj je bio rat u Španiji.

U Vremenu se, ipak, izdvaja jedan zanimljiv naslov „Besposleni mladić izbrojao klince na svim prelazima ulica u Beogradu“.

„Jedan zdrav mladić, dvadesetih godina, skromno odeven, došao je juče u našu redakciju, i stidljivo pružajući komadić papira sa nekakvim brojkama, rekao:

– Ovo je tačan broj svih klinaca na pešačkim prelazima preko ulica Beograda.

– Otkud znate?

– Pa brojao sam… Već dva dana kako se uzgred bavim i tim poslom, tražeči mesto“, navodi se na početku teksta.

Godinu dana robije oženjenom čoveku zbog prevare mlade devojke 2Ovoj dokoni mladić, dodaje se, što je uspeo da prebroji sve saobraćajne „klince“ na prelazima beogradskih ulica zvoe se Radenko Kostić. On je besposleni trgovački pomoćnik. Pre mesec dana je radnja, u kojoj je bio zaposlen, zatvorena i otada Radenko neumorno krstari beogradskim ulicama ne bi li našao kakvo uhlebljenje. Usput je, da se nečim zabavi, brojao one „klince“ na prelazima ulica.

– Izračunao sam da ih u celom Beohgradu ima tačno 4.800. Od ovog broja tri odsto su već pokvareni odnosno polomljeni. Najviše „klinaca“ ima na prelazima oko Železničke stanice: 584, dok su najviše oštećeni oni kod Železničke stanice, Ministarstva vojnog i Cvetnog trga.

Vreme dodaje da je Radenko seljački sin, rodom iz Mokre gore kod Užica. U selo ne može natrag. Ispostavilo se na kraju da je ovaj njegov potez bio zapravo način da pronađe posao.

„Mlad je, zdrav, želi da radi. Sretstvena za život mu je ponestalo pa je u brizi šta da čini. Radenko živi u Hartvigovoj 12 i moli svakog ko zna za neko zaposlenje da mu to javi na ovu adresu“, ističe se u tekstu Vremena.

 

Ovaj list istog dana na naslovnoj strani u vrhu donosi i vest da je toga dana bio rođendan princeze Jelisavete, kći kneza namesnika Pavla i kneginje Olge koja navršava dve godine.

Tu su i naslovi da Zagreb ruši najveće svoje palate na Jelačićevom trgu da bi grad što više dobio u estetskom i građevisnkom pogledu, kao i da je „Bajerov“ avion sa lekovima doleteo u Beograd.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 

Godinu dana robije oženjenom čoveku zbog prevare mlade devojke 3Osim rata u Španiji o kojem se izveštava opširno, Prvada 7. aprila pre 80 godina izveštava i o čoveku iz Kragujevca koji je osuđen na godinu dana robije jer je kao oženjen čovek obećao mladoj devojci da će je oženiti.

 

Naslov je glasio „Oženjen čovek koji je zaveo mladu devojku obećavši joj ženudbu osuđen je na godinu dana robije“. Reč je o ocu troje dece, koji se predstavio kao udovac bez dece, kome je žena umrla na porođaju i rekao da namerava da oženi jednu mladu devojku.

On je njenoj tetki, kao navodadžiki za sestričinu, stavio uslov da devojka mora biti neporočna i besprekorne prošlosti. Lepa Stamenka koja je bila zaposlena kao služavka u jednoj uglednoj kragujevačkoj kući dugo se kolebala pre nego što je odlučial da pođe za Stefanovića. Ona je sa sela pobegla u varoš i odlučila da služi baš zbog toga što nije htela da se uda za čoveka kojeg nije volela. Obećao joj je da će se venčati na Svetog Jovana što se nije desilo. Pred nadležnima nije priznao delo, ali je sudija ipak rešio da ga osudi.

Pravda prenosi i vest da je jedan čovek koji već 25 godina svake godine pokušava da izvrši samoubistvo umro prirodnom smrću.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari