Gojković na sastanku Globalne koalicije protiv ID u Rimu 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/MASSIMO PERCOSSI/DS

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković učestvuje danas na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države u Rimu, koju je otvorio ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđi Di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Gojković je istakla da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima a prioritet je borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma, saopšteno je iz Ministarstva.

Zahvalila je svima koji su doprineli zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad Islamskom državom (ID) i naglasila da u multilateralnom pogledu Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju.

Navela je da se Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv ID.

Gojković je ukazala da prema dostupnim podacima u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije ID, posebno u BiH i na Kosovu.

„Prema podacima, na strani ID je sa Kosova i Metohije ratovalo više od tri stotine ekstremista. Time se, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u tim redovima“, napomenula je Gojković.

Ona je istakla da će Srbija nastojati da produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire, a to uključuje i preventivno delovanje radi eliminisanja uzroka tih fenomena.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari