Gojković: Nema naroda na svetu koji nije osetio strahote Drugog svetskog rata 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinovic

Ministarka kulture Maja Gojković, koja je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas predvodila državnu ceremoniju obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, istakla je tom prilikom da nema naroda na svetu koji nije osetio strahote Drugog svetskog rata.

Kako je saopštilo ministarstvo kulture, komemoracija je održana u organizaciji vlade Srbije i Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

„U tom vrtlogu, u vatri nacizma i fašizma koja je tada zapalila svet, srpski narod stradao je zajedno sa Jevrejima i Romima. Mi veoma dobro znamo šta znači biti žrtva genocida i šta znači kad se gasi čitav jedan svet i nestaje u paklu uništenja i mržnje“, rekla je Gojković.

Gojković je ocenila da se zato nikad nećemo umoriti od ponavljanja da za holokaust, rasizam, genocid, mržnju i prezir prema drugom čoveku nema mesta među slobodnim narodima i ljudima koji žive dostojanstveno.

Podsetila je da je Srbija među prvim zemljama na svetu usvojila zakon o povraćaju imovine žrtvama holokausta bez pravnih naslednika i naglasila da Srbija obnavlja memorijale, kao što je Centralna kula Starog sajmišta i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari