Građani koji imaju kredite indeksirane u švajcarcima čekaju stav VKS 1Foto: Vrhovni kasacioni sud

Članovi udruženja građana zaduženih u francima CHF Srbija okupili su se ispred Vrahovnog kasacionog suda koji danas treba da zauzme stav o rešavanju problema kredita indeksiranih i u švajcarskoj valuti.

Od stava tog suda zavisiće odluka dužnika da li će nastaviti protest koji su prošle sedmice prekinuli posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je obećao da će država predložiti rešenje za sporne kredite.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je za Radio-televiziju Srbije da će stav koji danas bude usvojen obavezivati sudije tog suda dok će nižestepeni sudovi moći da donose i suprotne odluke, ali će po reviziji slučajevi doći na razmatranje u Vrhovni kasacioni sud.

„Moguće rešenje je ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima“, smatra Milojević.

On je naveo da postoje dve procesne situacije – gradjani tuže ili za raskid ugovora ili za ništavost ugovora, odnosno ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima.

Po njegovoj oceni valutna klauzula kao takva je pravno prihvatljiva jer se ugovara kako bi se očuvala tržišna vrednost plasiranih sredstava. Međutim, kako je dodao, to se odnosi na valutne klauzule u evrima, jer Narodna banka Srbija „čuva“ kurs te valute i u odnosu na nju projektuje godišnju inflaciju.

Upitan koje su moguće opcije rešenja u navedenim procesnim situacijama i koje bi rešenje on predložio, Milojević je rekao da je on za proglašenje ništavosti valutne klauzule u švajcarskim francima.

„Nemamo dokaza, odnosno, banka treba da pruži dokaze da se zadužila na medjubankarskom tržištu baš u švajcarskim francima i da je tu valutu i plasirala gradjanima u vidu kredita. Takođe, obaveza banke je da pruži dokaze da je pisano obavestila gradjane o rizicima takvog poslovanja, odnosno zaključivanja takvih kredita“, objasnio je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari