Građani Požege, u svom gradu, podržali protest u Beogradu, zbog premeštaja tužiteljki koje su istraživale korupciju u EPS-u 1Požega, podrška tužiteljkama/Foto: Privatna arhiva

Građani Požege okupili su se danas ispred suda i  javnog tužilaštva u tom gradu i time se simbolično pridružili današnjem protestu u Beogradu, zbog premeštaja dveju zamenica beogradskog Višeg tužilaštva, koje su istraživale korupciju u EPS-u.

Na poziv udruženja Inicijativa za Požegu, nekoliko građana se okupilo ispred tih institucija i, osim podrške protestu u Beogradu, iskazali su i podršku Jasmini Paunović i Bojani Savović, zamenicama tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„Hrabre kao Aleksandar Obradović“, „Ne damo nezavisne institucije“, „Domovina se brani lepotom, čašću i znanjem“, „Domovina se brani nezavisnim institucijama i lepim vaspitanjem“, poručili su sa transparenata koje su nosili.

Policajci u uniformama, koji su bili u blizini mesta održavanja skupa, kako navode učesnici protesta, nisu legitimisali okupljene građane.

Građani Požege, u svom gradu, podržali protest u Beogradu, zbog premeštaja tužiteljki koje su istraživale korupciju u EPS-u 2
Foto: Privatna arhiva

U trenutku kada su aktivisti Inicijative za Požegu zalepili poruku „Ne damo nezavisne istitucije“ ispod table sa nazivom suda, reagovali su sudski stražari.

Okupljenima su preneli reči zamenice predsednika tog suda da „ona ne dozvoljava da se lepe poruke na zgradi suda“.

Tokom protesta, građanima se obratio Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu, koji se zahvalio okupljenima na odzivu i poručio da „svaka profesija treba da bude zaista profesionalan esnaf, a ne SNSnaf!“

„Građanska dužnost i odgovornost svih nas danas je da pružimo podršku hrabrim tužiteljkama, ali i da budemo potpora svim hrabrim pojedincima iz svih institucija, koje moraju biti nezavisne“, poručio je Radovanović sa mirnog skupa u Požegi.

Protesti u Beogradu, Požegi i Kuli

Osim u Beogradu, protesti zbog premeštaja tužiteljki, u ostatku Srbije održani su samo u Požegi i Kuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari