Planirano postavljanje dva repetitora mobilne mreže VIP u Srbobranu naišlo je na oštar protest građana ovog mesta, a peticiju koja ima za cilj pronalaženje drugih lokacija za postavljanje antena do sada je potpisalo oko 1.200 Srbobranaca.
Nakon najave da će VIP mobilna mreža postaviti dva repetitora visine od po 45 metara i to jedan u ul.

Planirano postavljanje dva repetitora mobilne mreže VIP u Srbobranu naišlo je na oštar protest građana ovog mesta, a peticiju koja ima za cilj pronalaženje drugih lokacija za postavljanje antena do sada je potpisalo oko 1.200 Srbobranaca.
Nakon najave da će VIP mobilna mreža postaviti dva repetitora visine od po 45 metara i to jedan u ul. Dobrovoljačkoj br. 32, a drugi u ul. Doža Đerđa br. 37, građani koji žive u neposrednoj blizini ovih lokacija organizovali su potpisivanje peticije protiv postavljanja antenskih stubova koji bi na tim mestima trebalo da stoje u narednih deset godina. Prema rečima Silvije Odri koja je učestvovala u organizovanju ove građanske akcije, cilj nije da se spreči postavljanje repetitora već da se pronađu druge lokacije.
„Jasno je nama da su ovakvi repetitori potrebni i naš cilj nije da ih sprečimo da ih postave, već tražimo da ovaj mobilni operater nađe neku drugu lokaciju koja neće biti u naseljenom mestu, jer ne želimo da se kockamo sa zdravljem velikog broja ljudi koji žive u neposrednoj blizini. Prema informacijama koje su nam dostupne, ovakvi repetitori za mobilnu telefoniju definitivno imaju štetno zračenje, naročito na decu i starije ljude i zbog toga uopšte ne bi trebalo da raspravljamo o tome koliko su oni štetni, pogotovo što lokacije koje su predviđene nalaze se u neposrednoj blizini škole i zabavišta“, rekla je Silvija Odri.
Zbog oštrog protesta građana Opština Srbobran je od VIP Mobila tražila da se uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.
„Koliko smo upoznati oni su angažovali neku beogradsku firmu da uradi tu studiju, ali su naveli da će biti postavljeni repetitori snage 50 W. Međutim, mi smatramo da su naveli manju snagu kako bi lakše dobili dozvolu, a kasnije bi nakon izgradnje polako pojačavali snagu repetitora“, kaže Rajko Živkov, takođe jedan od građana koji su uključeni u ovaj protest.
Inicijatori ove građanske akcije su u kontaktu sa Grupom građana „Za bolji Srbobran, Turiju i Nadalj“ dogovorili da odbornici ove političke organizacije pokušaju da na narednom zasedanju SO Srbobran na dnevni red uvrste i problem izgradnje repetitora.
„Svedoci smo da su građani u nekoliko gradova u Vojvodini svojim protestima uspeli da izmeste repetitore van stambenih kvartova i smatramo da ni mi u Srbobranu nismo zaslužili da budemo izloženi uticaju raznih zračenja ovakvih sprava za koje se još uvek i ne zna kakve opasnosti po zdravlje donose“, kaže Silvija Odri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari