Predstavnica američkih istražnih ogana Debi Heršman izjavila je da je još rano govoriti o uzrocima, ali je FBI odmah isključio mogućnost da se radi o terorističkom napadu: avion boing 777 druge po veličini južnokorejske kompanije Asiana Airlines doživeo je težak udes pri sletanju na aerodrom u San Francisku u subotu u 11.28 ( 20.28 po srednjeevropskom vremenu), dve Kineskinje tinejdžerskog uzrasta su poginule,182 putnika i člana posade su povređena, njih 49 teško ili vrlo teško.


„Neverovatno, ali imali smo mnogo sreće da je toliko ljudi ipak preživelo, mada mnogi i sa vrlo teškim povredama“, rekao je gradonačelnik San Franciska Ed Li izražavajući bojazan za sudbinu vrlo teško ranjenih. Da je gradonačelnik u pravu svedoče slike nastradalog aviona koji je ostao bez repa i krova, a zatim se i zapalio. Na gašenju vatre je bilo angažovano šest vatrogasnih kola. Na nekoliko časova su bila obustavljena poletanja sa aerodroma u San Francisku, a sletanja su preusmeravana na druge gradove. Kako javljaju svetski mediji naležni južnokorejski organi su najavili da će u SAD poslati ekipu svojih stručnjaka, koja će se pridružiti američkoj istrazi uzroka nesreće.

Od 307 putnika u avionu, koji leteo na liniji Šangaj-Seul-San Francisko, 141 je, prema navodima kineske novinske agencije Hsinhua, kineski državljanin a među njima 60 učenika sa nastavnicima, 77 su, prema navodima kompanije Asiana Airlines, Korejci, 61 je Amerikanac i jedan Japanac.

Južnokorejska aviokompanija, čiji su avioni imali poslednji udes pre 20 godina i članica je udruženja Star Alliance, saopštila je da je nastradali avion bio star sedam godina da nije imao tehničkih problema i da piloti nisu tražili pomoć. Svetske agencije citiraju i bivšeg pilota US Airlines Česlija Salenbergera, koji se 2009.proslavio uspešnim sletanjem aviona u kvaru na reku Hadson, a koji tvrdi da navigacioni sistem Glide Path, koji pomaže pilotima da bezbedno slete, na aerodromu u San Francisku očito nije radio jer njegovo isključivanje po lepom vremenu, kakvo je u subotu bilo u San Francisku, nije neuobičajeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari