Prema preliminarnim rezultatima referenduma, a posle više od 54 odsto prebrojanih glasova, Grci su rekli „Ne“ predlogu kreditora za rešavanje ekonomske krize. Protiv predloga kreditora izjasnilo se 61,29 odsto od ukupno 9.855.029 birača koji su se sa „Da“ (Nai) ili „Ne“ (Oxi) izjašnjavali na 19.159 biračkih mesta širom Grčke. „Grčki narod je na referendumu pokazao da nije za mere štednje već za prave reforme. Nećemo pregovore koji se stalno vraćaju na isto stanje. Naša vlada ima dva cilja – nove reforme i restrukturiranje duga“, poručio je ministar finansija Grčke Janis Varufakis i naglasio da je „Ne“ na referendumu veliko „Da“ za demokratsku Evropu i stvarnim reformama.


Varufakis se sinoć sastao sa grčkim bankarima kako bi razmotrili kakav zahtev Atina da uputi Evropskoj centralnoj banci. Prema rečima predsednika grčkog udruženja banaka gotovine ima samo za još jedan dan. Iako se očekuje da grčke banke ponovo budu otvorene u utorak, to je gotovo nemoguće bez velike injekcije gotovine. Grčki mediji izvestili su da će grčka centralna banka od Evropske centralne banke zatražiti vanrednu pomoć od 6 milijardi evra. Sudeći prema najavama već danas će se sastati zvaničnici ministarstava finansija zemalja Evrogrupe. Održavanje sastanka, takozvane Evro radne grupe, tela koje priprema sastanke 19 ministara finansija evrozone, potvrđeno je u trenutku kad prve nezvanične ankete pokazuju da je na referendumu pobedila opcija „Ne“. Kako izveštavaju grčki mediji premijer Aleksis Cipras će odmah posle razgovara sa predstavnicima grčke centralne banke početi da pakuje kofere za Brisel.

 

Sutra vanredni samit evrozone

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula. Fransoa Oland smatra da Grčka mora ostati deo zone evra i najavio da će danas saopštiti kako vidi rešenje odnosa evrozone s Atinom.

 

Cipras: Više se ne plašimo

– Grčka je dokazala da se demokratija ne može ucenjivati. Grci su napravili pravi izbor koji će promeniti debatu u Evropi. Jasno mi je, takođe, da birači nisu dali mandat protiv Evrope, već mandat za održivo rešenje. Nema lakih rešenja, ali se pravedno može naći. „Na referendumu nema ni pobednika ni poraženog, narod je prevazišao strah – rekao je, obraćajući se naciji, premijer Grčke Aleksis Cipras i poručio da se danas vraća za pregovarački sto sa kreditorima.

 

Evropski političari o ishodu referenduma

Nemački zvaničnici: Težak rezultat

Nemački političari u prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj ocenili su da je to „težak rezultat“ i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj. Šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder ocenio je da će grčko „ne“ biti „veoma težak rezultat“ i da to dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati. Zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj. „Kod nas je uvek važila i važi deviza: Pomoć u zamenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu“, rekao je Brinkhaus.

Aleksej Lihačev zamenik ruskog ministra ekonomije: Korak ka izlasku iz evrozone

– Grčka je napravila korak ka izlasku iz evrozone, mada je preurenjeno tvrditi da će Grčka odabrati taj put. Eventualni zlazak Grčke iz evrozone bio neka vrsta šok terapije za Evropsku uniju. Ako EU izvuče dobre zaključke, to bi moglo doneti budžetsko ozdravljenje u evrozoni, što će uticati i na rast evropske valute – izjavio je zamenik ruskog ministra ekonomije Aleksej Lihačev a prenosi agencija TASS.

Johan Van Overtvelt, belgijski ministar finansija: Komplikovanje situacije

– Grčko odbijanje ponude poverilaca zakomplikovaće situaciju, ali vrata ostaju otvorena za pregovore s grčkom vladom „bukvalno, za nekoliko sati“. Ministri finansija Evrogrupe mogu odmah da razmatraju mere za oporavak grčke privrede – izjavio je Belgijski ministar finansija Johan Van Overtvelt.

Pablo Iglesijas, lider španskog Podemosa: Pobeda demokratije

– U Grčkoj je pobedila demokratija – napisao je na svom Tviter nalogu Pablo Iglesijas, lider radikalne levice u Španiji Podemos, koji važi za bliskog saveznika grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari