Hag ne odustaje od radikala, Vučić ih ne da 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica (arhivska fotografija)

Žene u crnom danas su najoštrije osudile odbijanje režima u Srbiji da Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu isporuči dvoje funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića.

Iako je kineski sudija Liu Daćun, inače postupajući sudija Mehanizma u predmetu protiv Radete i Jojića naglasio da zvanični Beograd, po statutu Mehanizma, ima obavezu da sa tim sudom sarađuje i u predmetima protiv optuženih za nepoštovanje suda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio ovo dvoje radikala neće biti isporučeni u Hag i da je to pitanje „odnosa prema državi“.

Podsetimo, Mehanizam je ponovo pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i izruče Radetu i Jojića kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za nepoštovanje Haškog tribunala, jer su zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u postupku koji je protiv lidera SRS Vojislava Šešelja vođen u Haškom tribunalu, a koji je u međuvremenu osuđen za ratne zločine.

U nalogu sudije Daćuna se navodi da su ključni svedoci protiv ovo dvoje radikala „ponovo jasno stavili do znanja da ne bi svedočili, ukoliko bi proces bio ustupljen Srbiji“. Međutim, Vučić je za TV B92 rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda, dodajući da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Žene u crnom smatraju da Vučić, nekadašnji visoki funkcioner SRS od koje je i nastala Srpska napredna stranka, „ovim licemernim postupkom kojim pokušava da sakrije svoju ulogu jataka koji se protivio isporučenju optuženih za ratne zločine Haškom tribunalu, hoće da spere sopstvenu odgovornost za zločine u kojima nije bio puki posmatrač već aktivni učesnik“. Žene u crnom traže od nadležnih institucija Republike Srbije da poštuju svoje međunarodne obaveze, jer međunarodno pravo ima primat u odnosu na domaće zakonodavstvo i da u što kraćem roku isporuči Hagu Radetu i Jojića.

Inače, sudija Daćun tražio je od Karmela Ađijusa, predsednika Mehanizma, da obavesti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i izručila Radetu i Jojića. S druge strane, Radeta je nedavno ponovo izjavila da neće otići u Hag i da je niko neće izručiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.