Intenzivna kampanja mržnje prema Bošnjacima 1Priboj foto Sandzakpress

Zbog niza novih incidenata kojima se pesmama i grafitima veličaju genocid i ratni zločinci, a Bošnjacima se preti novim pokoljem, napetost i strah u Priboju i među Bošnjacima u Sandžaku raste, ističu u Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji i Sandžačkog odbora za ljudska prava.

„Čak i tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije izvikivala uznemiravajuće pretnje „Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. Intenzivna kampanja, koja traje mesecima i čiji su preteći slogani: “Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala, “Ratko Mladić heroj”, murali sa likom Ratka Mladića, te poruke mržnje na društvenim mrežama, stvorila je atmosferu netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji“, navode u Helsinškom odboru.

Kako dodaju, reakcija države na te ispade je blaga ili češće nikakva, posebno na one koje su počinili policijski službenici.

„U medijima pod kontrolom vlasti cirkulišu razne teorije koje Sandžak stigmatizuju, jer se percipira kao sporna teritorija koja može biti uzrokom novih nestabilnosti. Sandžak se smatra važnom tačkom na tzv. zelenoj transverzali i kao put za teroriste, što je bilo okosnica propagnade za pripremu rata i zločina protiv Bošnjaka“, piše u jučerašnjem saopštenju ove nevladine organizacije.

Ukazuje se da su, uprkos očiglednom zanemarivanju države ovog regiona, Bošnjaci proteklih decenija ulagali puno dobre volje u očuvanje dobrih međususedskih odnosa Srba i Bošnjaka.

Helsinški i Sandžački odor za ljudska prava smatraju da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana podjednako, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Ove nevladine organizacije očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno. Jer, na delu je intenzivna implementacija projekta “srpski svet”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari