Heroji bez plate pola godine 1Foto: A. Roknić

Od početka pandemije korona virusa u Srbiji doktor stomatologije Bojan Mikić neprestano radi u Domu zdravlja Svilajnac, a pri tome platu nije primio od septembra.

Tako se ovaj specijalista parodontologije i oralne medicine, inače zaposlen u domu zdravlja Svilajnac, sa 23 godine radnog staža, već šest meseci nalazi u situaciji da u danu kada većini njegovih kolega legne plata, on može da računa na nula dinara. Tih nula dinara padaju kao poseban teret na porodicu koja treba da nađe način da izdržava dvoje studenata u Beogradu i to samo od plate Mikićeve supruge.

– Dugovanja prema meni su sada već skoro šest hiljada evra – kaže Mikić.

Iako se u više navrata do sada obraćao direktoru ustanove u kojoj radi, kao i predsedniku opštine Svilajnac Predragu Milanoviću, za njegov „problem“ još uvek nije pronađeno rešenje. Razlog – dom zdravlja nema sredstva iz kojih bih isplatio Mikiću platu.

Bojan Mikić je naime kao specijalista parodontologije i oralne medicine bio isplaćivan iz sredstava RFZO-a do 2010. godine. Kada je promenjen Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, tako da za mesto veličine Svilajnac nije predviđeno postojanje njegove specijalizacije, teret plate je pao na dom zdravlja, odnosno opštinu koja je obezbeđivala sredstva između ostalog i za isplatu zarada.

U martu ove godine međutim svi domovi zdravlja u Srbiji su iz ruku lokalnih samouprava prešili u nadležnost republike, tako da opština više nema razloga da dotira zdravstvene ustanove, a dom zdravlja opet ne ostvaruje dovoljno prihoda da bi mogao da isplati zaradu Mikiću.

Doskorašnji direktor DZ Svilajnac Dragan Stanojević, kao i trenutna v.d. direktorka

ustanove Valentina Đorđević u odgovorima na Mikićeve dopise navode da su se obratili nadležnima Ministarstvu zdravlja i RFZO, te da se „nadaju da će u skorijem roku naći rešenje“, i „da se trude da svim raspoloživim sredstvima prevaziđu nepovoljnu finansijsku situaciju“.

Bojan Mikić objašnjava za Danas da je on jedini doktor specijalista koji je ostavljen bez plate, te da je za njegove kolege, čija specijalizacija takođe nije predviđena da postoji u mestu veličine Svilajnca po sadašnjim propisima, pronađeno rešenje, odnosno njihove zarade isplaćuje Fond.

– Pravilnik se selektivno poštuje. Kada bi se poštovao, sedamdeset odsto specijalista iz doma zdravlja ne bi trebalo da prima platu, uključujući i sadašnju direktorku koja je epidemiolog. Ja sam nju pitao zašto mi nismo jednaki kada bismo morali da budemo. Predložio sam joj da ona zamrzne platu na šest meseci pa da vidi kako to izgleda – kaže Mikić.

Direktorka Valentina Đorđević za Danas međutim negira Mikićeve navode. Ona kaže da trenutno dom zdravlja nema sredstva da isplati plate ni još jednom broju zaposlenih a da u ovoj situaciji nije važno da li se radi o specijalisti ili čistačici.

– Mi nemamo da platimo ne samo Bojana Mikića nego dosta radnika jer su tokom pandemije stali poslovi iz kojih je dom zdravlja obezbeđivao prihode, a i opština nam više ne uplaćuje sredstva. Bojan Mikić nije jedini zaposleni u domu zdravlja koji ne prima platu. Imamo lekare, doktore na specijalizaciji, sestre, čistače koje ne primaju platu – kaže Đorđević.

Ona takođe negira da je Bojan Mikić u neravnopravnom položaju sa ostalim specijalistima čije specijalizacije nisu predviđene za mesto veličine Svilajnca a koji redovno primaju zarade. Kako navodi, ona sama je pristala da dobija platu ali kao izabrani lekar a ne kao specijalista epidemiologije.

– Koliko sam čula, Bojanu Mikiću je bilo ponuđeno da platu prima kao stomatolog a da mu se razlika za specijalizaciju plaća iz sredstava doma zdravlja i on je to odbio. Ja sam svoju specijalizaciju pogazila i ja platu primam kao izabrani doktor – kaže Đorđević.

Na drugoj strani, Bojan Mikić tvrdi da mu ni sadašnja direktorka ni njen prethodnik nisu ponudili opciju da pristane da se vodi kao stomatolog i da tako dobija platu.

Kako kaže, ponuđeno mu jeste u jednom trenutku da mu se prizna samo diploma stomatologa, ne i specijaliste, pa da se tako boduje, odnosno „takmiči“ sa ostalim stomatolozima za slobodno mesto u domu zdravlja.

– Ja sam to odbio zato što je moja supruga stomatolog u domu zdravlja i to bi automatski značilo da u tom „takmičenju“ ona ostaje bez posla jer ima manje staža. Drugo, takav predlog je potpuno bio nezakonit, svi oni lekari koji su pristali na tu opciju kasnije su na sudu dobili presude po kojima su ustanove dužne da im isplate razlike u zaradi koju bi imali da su plaćeni sa svojim specijalizacijama – ističe Mikić.

Kada će problem Bojana Mikića i ostalih zaposlenih biti rešen, Valentina Đorđević juče nije mogla da kaže. Ona navodi da od kada je postala direktorka pre mesec dana nije uspela da zakaže sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i RFZO-a.

– Vanredna je situacija. Mada mi i dalje pokušavamo da ih podsetimo na problem u kome se našao dom zdravlja – kaže Đorđević.

Iako su upravo tokom te „vanredne situacije“ zdravstveni radnici bar na rečima postali heroji kojima svi „duguju zahvalnost“, država za sada nema vremena da se pozabavi stvarnim dugovima od kojih se zapravo živi.

Iz Ministarstva zdravlja i RFZO-a u petak nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovom slučaju.

Ni predsednik opštine nema rešenje

Rešenje za „nepovoljnu situaciju“ u kojoj je Bojan Mikić nije imao ni predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je odgovarajući na Mikićev dopis u decembru, naveo da je od marta Republika preuzela osnivačka prava nad domovima zdravlja, i da ne zna kako bi mogao da pomogne. Predsednik opštine je takođe kazao da mu je poznato da su Mikiću bili uplaćeni porezi i doprinosi iz sredstava Doma zdravlja zaključno sa novembrom, ali i da su pojedinim zaposlenima u domu zdravlja nezakonito isplaćivani i bonusi, te da je stoga „neisplaćivanje plate problem koji Mikić mora da reši sa sa direktorom doma zdravlja i Ministarstvom“. Direktorka Valentina Đorđević pak kaže da ovi navodi nisu tačni.

– Bivši direktor doma zdravlja je imao dozvolu upravnog odbora da uzme novac od sopstvenih sredstava doma zdravlja ali je rekao da neće uzeti dinara dok svi njegovi radnici ne prime platu, kaže Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari