Holivud polovinom 20. stoleća 1

Još jedno remek-delo američkog tandema Ed Brubejker / Šon Filips -Zatamnjenje / The Fade Out, u Srbiji je 2021. objavila novosadska Čarobna knjiga kao de luks izdanje u boji, sa tvrdim koricama na 400 strana, uz obilje dodatnog materijala – sve u prevodu Draška Roganovića.

Izdanje sadrži svih 12 svezaka, koje su u Americi izlazile u periodu 2014-2016. Zatamnjenje spada ustrip noir, jedan od nekoliko žanrova koji dominiraju u američkom stripu od sredine 1980-ih godina kad su se u pisanje scenarija uključili Nil Gejmen (Sendmen) i Alan Mor (Čudovište iz močvare,V kao vendeta, Nadzirači). U poslednjih par decenija ovaj žanr uspeo je dakolonizuje i neke super heroje (Betmen).

Brubejker / Filips su se već ranije specijalizovali za ovakvu vrstu kriminalističkih stripova (Sleeper,Criminal), koji radnju ovoga puta vraćaju tamo gde je, vizualno gledano, ovaj žanr i nastao – uHolivud polovinom 20. veka. Autori poštuju glavne standardenoir žanra u kome je zaplet posledica mešavine seksa i nasilja.

Glavni protagonisti, rastrzani su unutrašnjim sukobima (ni totalni pozitivci, ni totalni i negativci), umešani su u zločin, ali istovremeno žele da isteraju pravdu, dok je jedna od glavnih motivacija koja pokreće radnjufemme fatale. (U ovom slučaju, glavni lik, filmski scenarista koji pati od post-traumatskog sindroma, istražuje smrt holivudske starlete.)

Opus tandema Brubejker / Filips, koji zajedno rade od 2000, sada prevazilazi nekoliko hiljada stranica. Čarobna knjiga je 2021. već objavila dva novija izdanja ovog tandema -Ubij ili budi ubijen i Palp. Nadajmo se da će ispratiti i njihove novije serijale (Reckless), ili objaviti još neke prethodne, koji su proslavili kako žanr, tako i autore (Criminal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari