Infektolog Milošević: Jedva čekam treću dozu vakcine 1Foto: Privatna arhiva

Veoma je važno da osobe obolele od hepatitisa prime vakcine protiv kovida, kao i svi pacijenti sa hroničnim bolestima jetre, jer se pokazalo da ciroza jetre može biti značajan faktor rizika za razvoj komplikacija i smrtni ishod prilikom obolevanja od kovida 19 – kazala je danas infektolog prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike.

Govoreći na konferenciji za novinare koju je organizovalo udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hronos, ona je objasnila da „pacijenti mogu da prime bilo koju vakcinu, s tim da je poznato da s obzirom na imunoloških promena koja prate cirozu jetre može doći do lošijeg imunskog odgovora“.

Upitana da li oboleli od hepatitisa, koji su prethodno primili vakcine protiv kovida, treba da budu među kandidatima za dobijanje treće doze, dr Milošević je kazala da ona lično „jedva čeka da primi treću dozu“.

Istovremeno, dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje, istakla je da konačnu odluku o davanju treće doze treba da da Krizni štab, što će biti učinjeno na osnovu i istraživanja iz sveta ali i preporuka proizvođača vakcina.

Ona je međutim dodala da je najvažnije da se veći broj građana vakciniše sa prve doze.

-I da svi prime treću dozu to neće pomoći ako dovoljan broj građana ne primi prve dve doze. Trenutno u Srbiji je tek 18 odsto građana starosti od 18 do 30 godina primilo vakcinu. To nije dovoljno. I zato još jednom ističem da je neophodno da što veći broj ljudi u što kraćem roku primi prve dve doze vakcine – kazala je direktorka RFZO.

Udrženje pacijenta sa bolestima jetre Hronos danas je organizovalo konferenciju za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Na konferencije je između ostalog rečeno da se očekuje da najnovija pangenotipska terapija za hepatitis C  uskoro bude biti stavljena na listu lekova, dok bi broj obolelih od hepatitis koji dobijaju najsavremeniju terapiju takođe mogao biti povećan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari