Sead Nasufovićfoto: M.K./ATAImages

Islamske zajednice (IZ) Srbije i u Srbiji, za 15. oktobar i 9. decembar, zakazale su izbor svojih novih vrhovnih poglavara,

Reisu-l-ulema IZ Srbije biće izabran 15. oktobra, na izbornoj sednici, koja će biti održana u Novom Pazaru. Ovo je saopšteno iz Vrhovnog sabora.

Kandidati za najvišu funkciju u toj zajednici su muftija sandžački Senad Halitović i muftija srbijanski Muhamed Zuljkić, a za zamenika kandidovani su Edin Ašćerić, generalni sekretar IZ Srbije i peofesor u Sinan-begovoj medresi Enis Makić.

Izborna komisija je izveštaje o radu i listu kandidata, koju su verifikovali sabori mešihata, dostavila Vrhovnom saboru koji je zaključio da su stečeni svi uslovi za izbor vrhovnog poglavara i njegovog zamenika.

Aktuelni reisu-l-ulema Sead Nasufović je na prvi petogodišnji mandat jednoglasno izabran u julu 2016.godine. Ponovo je reizbran u decembru 2021.godine, glasovima delegata Srbijanskog i Preševskog mešihata.
Taj izbor je osporio Sandžački mešihat i saopštio da ga ne priznaje kao vrhovnog poglavara. Delegati zog mešihata su smatrali da njihov kandidat treba da bude izabran na najvišu funkciju. Bio je predložen muftija sandžački Halitović, koji je sada kandidat za reisu-l-ulemu.

Godinu dana kasnije, u Novom Pazaru je održan sveopđi sabor. Više od 300 delegata odlučilo je da se održe izbori na svim nivoima, koji su realizovani do polovina marta ove godine. Od tada je reis Nasufović u tehničkom mandatu.

Sveopšti sabor je pokazao otvorena razmimoilaženja sa braćoj Jusufspahić, ambasadorom Muhamedom i vojnim imamom Mustafom, nekadašnjim okosnicama rukovodstva IZ Srbije. Krenula su međusobna optuživanja i nepriznavanja, iako su Jusufspahići dali podršku za Nasufovićev reizbor, pa godinu dana kasnije tražili opoziv.

Danasov izvor iz IZ Srbije, tvrdi da se „ne događa ništa spektakularno, već je sve po Uszavu IZ Srbije“, da je nasufović ostao bez predloga za novi mandat i da je on zakazao izbore za novog vrhovnog poglavara. Upravo, prolećni izbori bili su „test za Jusufspahiće, koji nisu uspeli da ih organizuju na području Srbijanskog mešihata“, već su taj posao obavile muftije i sada više od 70 odsto izabranih učestvuje u ratu ove zajednice muslimana.

Novog verskog poglavara, glavnog muftiju, niraće i IZ u Srbiji. Mešihat (vthovno telo) te zajednice, pre desetak dana, doneo je odluku da izbori budu održani 9. Decembra.

Sadašnji glavni muftija Mevlud Dudić je, prvi petogodišnji mandat, započeo u januaru 2014.godine. Na tom mestu je nasledio muftiju Muamera Zukorlića, koji je nakon osnivanja Stranke pravde i pomirenja (SPP), napustio verske institucije i započeo političku karijeru.

Drugi mandat započeo je u decembru 2018.godine.

Muftija i glavni verski autoritet na području Sandžaka i Srbije, po Ustavu IZ u Srbiji, na tu funkciju može da bude biran samo dva puta uzastopno.

Iz te zajednice muslimana, za sada, nema naznaka ko bi mogli da budu kandidati za predsednika Mešihata i glavnog muftiju, niti da li ima promena u odredbama Ustava, koje regulišu taj izbor.

IZ u Srbiji je, početkom ovog meseca, obeležila raskol u jedinstvenoj IZ ili kako definišu „agresiju na IZ“. Od raskola između dve upravljačke infrastrukture vlada netrpeljivost i nepriznavainje. Obe strane tvrde da su za pomirenje i stvaranje jedinstvene zajednice muslimana u Srbiji. Jedinstvo zagovaraju i najznačajnije bošnjačke partije i Bošnjačko nacionalno veće (BNV).To je, posebno, bilo aktuelno u toku prošlogodišnjih izbota za novi saziv BNV. Sa reči, još se nije prešlo na dela.

Analitičari sa ovog područja tvrde da bi novi izbori za vrhovne poglavare dve IZ, mogli da odrede njenu dalju sudbinu.

Danasov izvor objašnjava „da je IZ sve ove godine, imala uvek ispruženu ruku pomirenja, koju druga strana nije prihvatala“ i da su njihove razlike koncepcijske.

Tvrdi da IZ Srbije želi da okuplja muslimane, koji žive u Srbiji, da ima svoju autonomiju, a ne da pripada Rijasetu IZ BiH, kao što je to, sada, slučaj sa IZ u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari