Ispituje se novi kovid lek za hospitalizovane 1foto snapshot youtube

Britanski naučnici započeće testiranje Merkovog antivirusnog leka molnupiravira među obolelima od kovida 19 koji su hospitalizovani, prenela je agencija Rojters.

Lek molnupiravir, koji se koristi i u Srbiji, prethodno je odobren za upotrebu među pacijentima koji nemaju težu formu bolesti i koji se leče kod kuće.

Ovaj lek trebalo bi da se da u periodu od pet dana nakon pojave simptoma. Klinička ispitivanja pokazala su da smanjuje rizik od hospitalizacije za 30 odsto, i daje se osobama koje imaju bar jedan od faktora rizika za ozbiljan oblik kovida 19.

Molnupiravir se ne daje mlađima od 18 kao ni trudnicama.

Za sada se ne zna da li molnupiravir deluje na teško obolele. Hospitalizovani pacijenti će dobijati 800mg leka dva puta dnevno tokom pet dana uz standardnu terapiju koja se u Britaniji daje obolelima od kovida u bolnici.

Rojters prenosi da je grupa naučnika koja će voditi ovu studiju prethodno u 2020. godini pokazala da kortikosteroid deksametazon može biti veoma značajan u lečenju kovid pacijenata.

Podsetimo, upotrebu leka molnupiravir u Srbiji pre nego što je registrovan najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na šta je reagovao jedan deo stručne javnosti upozorivši da je predsednik na taj način prekršio brojne propise.

Nakon Vučićeve najave lek je ubrzo registrovan za upotrebu u Srbiji i kako su prošle nedelje preneli dopisnici Danasa koristi se u većini gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari