IT oprema za bazu podataka osoba sa smetnjama u razvoju 1foto (grad Novi Pazar) Fevzija Murić

Novopazarsko Udruženje psihologa, danas je Gradskom odeljenju za društvene delatnosti, uručilo IT opremu za formiranje baze podataka o osobama sa smetnjama u razvoju.

Oprema je obezbeđena u okviru projekta „Kreiranje web platforme za korisnike usluga socijalne zaštite“. Cilj je povezivanje svih subjekata na lokalnom nivou i stvori jedinstvena baza podataka, koju će moći svi da koriste.

-Baza je jednako važna za grad i Centar za socijalni rad, jer planiramo usluge, njihovo sprovođenje i neophodni budžet. Sve organizacije imale su svoje baze podataka, a projekat umrežavanje informacija o korisnicima rezultat je nastojanja da što veći broj korisnika ostvari pravo na makar jednu uslugu. Bazi podataka moći će da pristupi roditelj ili staratelj. Koji hoće da prijave dete ili člana porodice za neku od usluga – naglasio je dr Fevzija Murić, član Gradskog veća zadužen za socijalna putanja i zdravstvo i dodao da će platforma biti postavljena na zvaničnom sajtu grada.

Murić ističe da je, do sada, u gradu razvijeno sedam socijalnih usluga i radi se na razvoju još dve. Sada su najpotrebniji pedagoški asistenti.

Pedagoški asistenti su, upravo, deo projekta lokalnog Udruženja psihologa. Tim programom je, prošle školske godine, bilo obuhvaćeno 71 dete i o njima je brinulo 35 profesionalnih pedagoškoh asistenata.

Ove školske godine 107 dece sa smetnjama u razvoju. Zbog povećanja broja korisnika te usluge, neophodno je upošljavanje još 15 novih asistenata.

Za ovaj program, iz ovogodišnjeg budžeta, biće izdvojen 21 milion dinara, pet više nego prošle godine.

Projekat „Kreiranje web platforme za korisnike usluga socijalne zaštite“ u srbiji realizuju Helvetas i Građanske inicijative, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari