Ivana Gordić Perc: Sugrađani su me osuđivali jer sam pisala o radnom logoru Linglonga 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pojedini sugrađani su me osuđivali jer sam pisala o radnom logoru kompanije Linglong u Zrenjaninu, ali je moj odgovor tim ljudima uvek bio i biće da novinari ne bi pisali o nekoj pojavi da ona ne postoji, rekla je FoNetu novinarka Ivana Gordić Perc, ovogodišnja dobitnica novinarske nagrade „Katarina Preradović“.

Gordić Perc koja je otkrila aferu sa vijetnamskim radnicima kojima su oduzete lične isprave, smatra da je neko svesno isplanirao koncept radnog logora, najveći u Evropi.

“Izvinite molim vas, ako tako nešto uradite, to je urađeno smišljeno“, ocenila je ona u serijalu razgovora Kiosk i naglasila da je novinarski zadatak da o tome govori i da jasno i glasno kaže: „Ne, ja neću da se to dešava u mom gradu, tačka’”.

Osim pritisaka okoline, Gordić Perc je bila suočena i sa drugim vrstama pritisaka i opisala: “U našem slučaju je bilo to da su nas kineski menadžeri fotografisali, lupali po prstima, nisu nam dali da uđemo u industrijsku zonu, tu je bilo stotinu peripetija”.

Kako je prepričala, bilo je situacija da su predstavnici kompanije samo upalili farove i osvetlili novinare, dok su posebno beležene one ekipe koje su dronom snimale iznad Linglonga.

“Linglong ima najsveobuhvatniju i najbolju bazu podataka o tome koji su novinari i koje novinske agencije izveštavale o njima”, uverena je Gordić Perc.

Prema njenom mišljenju, za kineske menadžere je najveći šok bio to što su priču iznele novinarke i aktiviskinje.

“Oni su mislili da ćemo se mi njih poplašiti, mi se nismo poplašile i to je ono što je i vijetnamske radnike ohrabrilo da nastave i da se bore. Zbog toga su se oni i pobunili i tako je spasen onaj prvi radnik, koji je izvučen iz tog koncentracionog logora”, ocenila je Gordić Perc.

Nagrada joj veoma znači, kao i činjenica da je njena vest postala svetska, ali ističe da ne zna da li se to zove hrabrost.

“Mi smo odgajani u takvim porodicama, negovani smo u takvim redakcijama i to je prosto bio standard. ljudski i profesionalni”, poručila je Gordić Perc.

Prilikom uručenja nagrade, govornici su je nazvali herojem neodustajanja, a za nju taj pojam opisuje one ljude koje su, čitajući njen tekst, došli u radnu zonu u Zrenjanin, pobunili se i rekli: “Ne, mi nećemo da pristanemo na to da u našoj zemlji bude jedan radni logor”.

Svi ljudi koji su rekli da to ne može da se dešava u njihovom i njihovoj zemlji su heroji neodustajanja, naglasila je Gordić Perc.

Ona ne veruje da su ta priča i njena nagrada uticali da se pojavi više lokalnih priča takvog tipa, nego smatra da su time ohrabreni samo oni koji su se tim temama već bavili da nastave da rade dalje.

“Ja sam sretna ako se pojavi još jedan mladi novinar ili novinarka koji će da nastave da rade dalje, za mene će to biti veliki uspeh”, zaključila je Gordić Perc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari