Izbledela crvena poternica Cvetana Vasileva 1Foto: Medija centar

Predmet Cvetana Vasileva, kontroverznog bugarskog biznismena za kojim je raspisana međunarodna poternica, trenutno se nalazi pred Apelacionim sudom u Beogradu, potvrdio je za Danas njegov pravni zastupnik advokat Vladimir Beljanski.

– Apelacioni sud trenutno razmatra koje odeljenje ovog suda je nadležno da postupa po ovom predmetu – naveo je Beljanski, dodajući da je zamolnica za izručenjem koja je stigla iz Bugarske „puna proceduralnih grešaka“, što je unelo dodatnu konfuziju u postupak.

On je napomenuo da ne postoje zakonom propisani rokovi koji obavezuju Apelacioni sud.

Prema pisanju Insajdera, krivično odeljenje Apelacionog suda oglasilo se 22. novembra ove godine „stvarno funkcionalno nenadležnim“, smatrajući da bi o ovom slučaju trebalo da odluči posebno odeljenje Apelacionog suda za organizovani kriminal.

Ovo je drugi put da se postupak ekstradicije bugarskog biznismena nalazi pred Apelacionim sudom. Ova institucija je u martu prošle godine ukinula rešenje o izručenju i vratila ga Višem sudu na odlučivanje.

Viši sud je dva puta donosio odluku o izručenju, poslednju u aprilu ove godine. Međutim, kako se o izručenjima donose rešenja, a ne presude, ona mogu neograničen broj puta da se vraćaju Višem sudu.

Slučaj Cvetana Vasileva ponovo se našao u javnosti kada je pre dva dana predsednik Srbije Tomislav Nikolić na konferenciji za medije potvrdio da je bugarski biznismen uplatio 200.000 dinara fondaciji njegove supruge Dragice Nikolić. Prema Nikolićevim rečima, Vasilev je tokom poplava u Srbiji 2014. godine uplatio 200 miliona dinara, a novac fondaciji njegove supruge je uplatio pre nego što je dospeo na Interpolovu poternicu, zbog čega ta fondacija nije imala razloga da tu donaciju odbije.

To nije bio prvi put da mediji pokreću temu povezanosti predsednika Nikolića i Vasileva. Predsednik Srbije, sa njim se slikao prilikom posete paraćinskoj Srpskoj fabrici stakla koju je 2014. godine kupila Vasilevova firma. Nikolić je tada tvrdio da nema ličnih kontakta sa njim.

– Tog čoveka sam video dva ili tri puta, ali i dalje smatram da je to bila izvanredna investicija i da takve investicije treba pospešivati, a to kako se ljudi ponašaju u svojoj državi to je stvar te države. Srbija brine o tome da neko ne načini kriminal u Srbiji, rekao je tada predsednik Srbije.

Cvetan Vasilev došao je u Srbiju 2014. godine, samo nekoliko dana pre nego što je Bugarska za njim raspisala Interpolovu poternicu zbog optužbe da je preko svoje banke proneverio novac i doprineo najvećoj bankarskoj krizi u toj zemlji. On se u Beogradu predao srpskoj policiji i tom prilikom mu je oduzet pasoš i zabranjen izlazak iz zemlje.

Bugarska je za Vasilevim raspisala poternicu u julu 2014. godine. On je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke „Korpbank“, nad kojom je u junu 2014. godine kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru više od 100 miliona evra. Sud je naredio da mu se zapleni celokupna imovina.

Fondacija pod lupom Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak utvrđivanja povrede Zakona o borbi protiv korupcije od strane predsednika Tomislava Nikolića. To je, govoreći na godišnjoj konferenciji za medije, rekao i sam Nikolić, navodeći da je Agencija naložila fondaciji njegove supruge da dostavi spisak donatora. Prema njegovim rečima, Fondacija Dragice Nikolić do sada je prikupila 1,2 milijarde dinara, napominjući da taj novac nije iz budžeta i iz javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari