U nedelju se u Makedoniji održavaju predsednički izbori na kojima će makedonski birači imati priliku da se odluče između četiri kandidata među kojima se favoritom smatra dosadašnji makedonski predsednik Georgi Ivanov, koga podržava vladajuća VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog.


Pored Ivanova, za najviše mesto u makedonskoj državi boriće se i Iljaz Halimi, kao kandidat grupe birača, Stevo Pendarovski, kao kandidat najmanje 30 poslanika, i profesor dr Zoran Popovski, kao kandidat grupe birača.

Sva četiri kandidata su Državnoj izbornoj komisiji dostavila finansijske izveštaje sa prihodima i rashodima koje su imali za vreme predizborne kampanje. Ivanov je od 595 donatora sakupio 14, 3 miliona denara (1 evro oko 61 denar), a rashode od 31,1 milion denara. Halimi je prijavio da je predizbornu kampanju obavio bez denara prihoda ili rashoda, Pendarovski je potrošio oko 5,66 milion denara i uštedeo oko 465.000 denara.

Već kroz dve nedelje Makedonci će izaći opet na birališta čak i ako ne bude drugog kruga predsedničkih izbora. Predsednik Sobranja Makedonije raspisao je za 27. april prevremene parlamentarne izbore na kojima će učestvovati 14 stranaka i koalicija. Inicijativu za raspisivanje prevremenih izbora podnela je albanska partija DUI jer sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom strankom VMRO-DPMNE nije mogla da se dogovori o konsenzualnom kandidatu za predsednika Makedonije, odnosno kandidatu koji bi podržala oba partnera.

Raspisivanje prevremenih izbora raširenih ruku je dočekao i makedonski premijer Nikola Gruevski. On se na mestu makedonskog premijera nalazi od 2006. Ovo su treći prevremeni izbori na kojima Gruevski potvrđuje svoju vlast otkako je na funkciji premijera. Prevremeni izbori održani su i 2008. i 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari