Izgleda da će građani u Boru disati čistiji vazduh: Rekonstruisana topionica 1Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Topionica u Boru je rekonstruisana i pre nedelju dana potpaljena je fleš-peć. Kapacitet prerade biće dvostruko veći, a rad novih metalurških postrojenja neće imati negativan uticaj na zaposlene, kao ni na žitelje Bora i okoline.

„Emisija gasova će, u odnosu na sve ono što je u proteklih 120 godina rudarstva i metalurgije u Boru ispuštano u atmosferu, ubuduće biti minimalna“, kaže šefica Katedre za zaštitu životne sredine na Tehničkom fakultetu u Boru, prof. dr Snežana Šerbula i tvrdi:

„Takozvane čiste tehnologije mogu da očiste vazduh u Boru“.

Kako dodaje, najbitnije je to što su svi postupci u metalurškoj preradi sada maltene hermetički zatvoreni, pa će i fugitivni gasovi, koji su dosad bili sporni, moći da se „uhvate“ haubama i ventilatorima i da se filtiriraju u dva stepena, a potom da se odvedu u postrojenje za odsumporavanje.

„Emisija gasova će, u odnosu na sve ono što je u dosadašnjih 120 godina rudarstva i metalurgije u Boru ispuštano u atmosferu, ubuduće biti minimalna“, objašnjava ona i dodaje da će u tome mnogo pomoći i promena energenta, odnosno prelazak sa mazuta i ostalih visokozagađujućih goriva na čist prirodni gas.

Izgleda da će građani u Boru disati čistiji vazduh: Rekonstruisana topionica 2
Prof. dr Snežana Šerbula/Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

„Sagorevanjem čistog prirodnog gasa dobija se adekvatna temperatura koja je potrebna za rad topionice, a nusprodukti koji su najopasniji po životnu sredinu se pri sagorevanju neće emitovati u atmosferu. Znači, nema kiselih kiša, nema ni zagađenja vodotokova, ni okolnog zemljišta“, naglašava prof. dr Snežana Šerbula.

Fleš-peć u rekonstruisanoj topionici potpaljena je pre nedelju dana i u njoj je sada 460 stepeni, a mesec dana trajaće njeno zagrevanje do 1.200 stepeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari