Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ i Udruženje za negovanje starih zanata „Miris zavičaja“ organizovali su u Beloj Palanci drugi put zaredom „Dane banice“. Manifestacija je deo kulturno-turističkog leta u Beloj Palanci, a pobednica ovogodišnjeg takmičenja je Vesna Nikolić iz Bele Palanke, kojoj je pripala nagrada i za aranžman stola.

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ i Udruženje za negovanje starih zanata „Miris zavičaja“ organizovali su u Beloj Palanci drugi put zaredom „Dane banice“. Manifestacija je deo kulturno-turističkog leta u Beloj Palanci, a pobednica ovogodišnjeg takmičenja je Vesna Nikolić iz Bele Palanke, kojoj je pripala nagrada i za aranžman stola. Drugo mesto zaslužila je Latinka Pavlović, a treće Zorica Zdravković, inače prošlogodišnja pobednica.
„Spremila sam banicu, sarmu u vinovom listu i papriku sa sirom. Tu je, naravno, i piće, a sto sam ukrasila cvećem. Sve to spremam i kod kuće i moja deca vole kad im pripremim ta stara jela“, kaže pobednica Vesna Nikolić (66). U pripremanju pite banice takmičilo se više od 30 žena iz Bele Palanke i okoline, a na njihovim stolovima nisu izostale ni ostale đakonije pripremljene prema receptima starih baka i majki. Osim žirija, spremljena jela mogli su da probaju i brojni posetioci. Baka Jagoda Davidović (73) iz Dolca kraj Bele Palanke za „Dane banice“ pripremila je, pored banice, i pogaču, pilav, salatu od paprike, ovčiji sir i kiselo mleko, a nije izostala ni domaća rakija.
„Sve ovo što vidite pripremam decenijama i za svoju porodicu, a recepte sam naučila od svoje majke“, objašnjava baka Jagoda. Ljubica Buba Živković pripremila je takozvanu krpenu banicu. Otkriva nam deo recepta: „Priprema se od kora koje se suču (razvlače) oklagijom, potom se peku i s ovčijim sirom slažu u tepsiju. Pre ove pite popije se rakija iz buklije, a za meze odlično služi pečena paprika u ulju i sirćetu“, kaže ona. Mirjana Marković spremila je pitu s prazilukom i sirom i pitu s prazilukom i žitom. „Ove pite se jedu uz ceđeno kiselo kozje mleko i sir. Sve se to sprema u mojoj porodici, a recepti se prenose s kolena na koleno“, priča ona. Gordana Ilić iz Crvene Reke kraj Bele Palanke predstavila se s takozvanom žetvarskom drpavom banicom. „U njoj, pored brašna, ima sira i jaja, pržene koprive i rena s belim lukom i paprikom, a sve je to začinjeno mlevenim orasima. Ona je prava energetska bomba. U mojoj porodici se ovakva banica često jede. Liči na picu, ali je mnogo bolja od nje“, preporučuje Gordana Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari