Japanska vlada usvojila rekordno visok budžet za odbranu 1Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Japanska vlada je usvojila rekordno visok budžet za odbranu u fiskalnoj 2022. godini, u vreme kada Tokio jača odbrambene sposobnosti kao odgovor na rastuću vojnu moć Kine i tenzije između Pekinga i Tajvana.

Vlada je danas usvojila budžet za odbranu, težak 5.400 milijardi jena (oko 41,5 milijardi evra), koji uključuje finansiranje istraživanja i razvoja novog borbenog aviona i drugog oružja koje menja odnos snaga.

Povećanje budžeta od 1,1 odsto za fiskalnu godinu koja počinje u aprilu, deseto je uzastopno povećanje japanske potrošnje za odbranu. Ono je u skladu sa obećanjem Tokija Vašingtonu da će ojačati odbrambene sposobnosti sa ciljem odgovora na sve izazovnija bezbednosna pitanja u regionu.

Budžet, koji treba da usvoji parlament, uključuje rekordnu 291 milijardu jena (oko 2,25 milijardi evra) za istraživanje i razvoj u oblasti odbrane, što je 38 odsto više u odnosu na ovu godinu. Od te sume je oko 100 milijardi jena (770 miliona evra) namenjeno razvoju borbenog aviona Ef-Iks (F-X), koji oko 2035. godine treba da zameni staru flotu aviona F-2.

Pošto se kinesko vojno jačanje proteže i na oblast sajber-prostora i svemira, Japan intenzivno radi i na istraživanju autonomnih vozila kojima upravlja veštačka inteligencija, za upotrebu u vazduhu i u morskim dubinama, kao i drugih tehnologija koje mogu da utiču na odnos snaga.

Budžet predviđa 128 milijardi jena (990 miliona evra) za kupovinu 12 stelt lovaca F-35, ključnih za zajedničke operacije Japana i SAD u indo-pacifičkom regionu.

Novi premijer Japana Fumio Kišida navodi da bi Japan trebalo da razmotri razvoj sposobnosti za preventivne napade kao odgovor na jačanje kineske vojske i na rastuće raketne i nuklearne sposobnosti Severne Koreje.

Vojske Japana i SAD sastavile su nacrt zajedničkog plana pripreme za moguću vanrednu situaciju na Tajvanu, u vreme sve većih tenzija između tog samoupravnog ostrva i Kine. Peking tvrdi da je Tajvan deo kineske teritorije koji će silom pripojiti ako bude potrebno.

Japan je među deset zemalja koje za odbranu izdvajaju najviše novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari