Jasna Janković: Imitacija socijalnog dijaloga 1Jasna Janković Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

„Imitacija socijalnog dijaloga“. Ovako Jasna Janković, predsednica Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije, tumači za Danas današnji sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata obrazovanja sa ministrom prosvete Brankom Ružić i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Sašom Stevanovićem.

A na tom sastanku, kaže Janković, sindikati nisu čuli za koliko procenata će biti povećane plate zaposlenima u obrazovanju u narednoj godini, ali im je prvi put direktno rečeno da od platnih razreda nema ništa i da je njihovo uvođenje odloženo do 1. januara 2023. godine. Ona kaže da ponovno odlaganje uvođenja platnih razreda zbog situacije izazvane kovidom, što je obrazloženje, nema nikakve veze, jer je Unija to tražila od 2018. godine.

– Na sastanku je samo rečeno da će procenat povišice biti veći nego ove godine, a taj procenat je bio pet odsto. Ako to povećanje bude osam, pa i devet odsto, kako smo prethodnih dana čuli izokola, i uz najavljeno povećanje minimalne cene rada, to znači da će zaposleni u obrazovanju sa prvim, drugim, trećim, četvrtim petim, a negde i sa šestim stepenom stručnosti biti na minimalcu. Naš zahtev je jasan: odnos najniže i najviše zarade u obrazovanju treba da bude jedan prema tri – kaže Janković.

Ona nije mogla da odgovori da li će biti zajedničkih aktivnosti sindikata obrazovanja, ali je kazala da će „nekih aktivnosti“ sigurno biti u narednom periodu.

Pre nekoliko dana štrajk upozorenja je organizovao Sindikat obrazovanja Srbije, tražeći uvođenje platnih razreda od 1. januara 2022, a u suprotnom da se zarade zaposlenima u prosveti povećaju za 15 odsto.

Isti zahtev Vladi i resornim ministarstvima je uputio Sindikat radnika u prosveti Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari