Jelena Obućina dobila povelju 'Dušan Mitrović' 1Foto: UM

Skupština Pokreta Novi Optimizam odlučila je da dodeli povelju „Dušan Mitrović“ za 2021. godinu novinarki Jeleni Obućini.

Nagrada je ustanovljena 2004. godine i dodeljuje se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava i rođendan Pokreta Novi Optimizam, a od ove godine nagrada nosi ime Dušana Mitrovića, jednog od osnivača i direktora lista Danas.

Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu Novog Optimizma, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

„Uloga medija u održavanju demokratskih načela neupitna je, stoga smo saglasni da je od velike važnosti istaći primer profesionalnog i odgovornog novinarskog izveštavanja, noročito kad se uzme u obzir da su u Srbiji godinama unazad ugroženi slobodni, nezavisni mediji. Jelena Obućina ovogodišnji je primer Optimizma jer izveštava odgovorno, savesno i profesionalno, a svojim britkim komentarima hrabro i sugestivno suočava javnost sa aktuelnim društveno-političkim temama“, saopšteno je.

Neki od prethodnih dobitnika ove prestižne nagrade su: glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Đorđević (posthumno), pisac i novinar Ivan Ivanji, Del Arno Band, ekipa serije „Državni posao“ (glumci Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković), bivši Zaštitnik građana Saša Janković, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, rediteljka Milena Minja Bogavac, uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković i emisija „Marka Žvaka“ i njeni autori Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari