Jeremić: Revanšizam znači da Pink više ne postoji 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da revanšizam za koji se ta stranka zalaže znači da po promeni vlasti televizija Pink više neće postojati i da će vlasniku te televizije Željku Mitroviću po Zakonu o lustraciji biti izrečena trajna zabrana bavljenja javnim poslom.

„Revanšizam znači to – nema više Pinka. Lično, srušio bih zgradu Pinka, naravno, po zakonu. Sigurno postoji neki komunalni razlog da ta zgrada ne bude na tom mestu. Verujem da bi detaljni uvid u poslovne i druge akte Željka Mitrovića doneo i određene krivične reperkusije“, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

Jeremić je naveo da u napadima na Narodnu stranku zbog zalaganja za revanšizam „prednjače Boris Tadić i Nebojša Krstić“, ali da im on „ne bi odgovarao“.

„Oni imaju svoju logiku, a logika Narodne stranke je sledeća – 2000. godine je izostao 6. oktobar, 2008. godine je pokušano pomirenje sa snagama iz devedesetih i danas smo tu gde jesmo. Sada bi trebalo pokušati nešto drugo, a to je nemilosrdno privođenje pravdi i oduzimanje imovine svima koji su se ogrešili o pravne i moralne norme, i to bez prava na kupovinu pokajnice. To će zahtevati donošenje zakona o lustraciji i poreklu imovine i nemilosrdnu primenu tih zakona na sve“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom izjave ministarke energetike Zorane Mihajlović da ministarstvo koje predvodi „nije učestvovalo“ u dodeli posla gradnje magistralnog gasovoda Beograd-Loznica, rekao da „ministarka očigledno pere ruke“.

Kako je navedeno u saopštenju Narodne stranke, Zorana Mihajlović je optužila Jeremića da „predvodi talibansko krilo opozicije“.

„Da li je talibanski to što postavljamo pitanje zašto se dodele poslova o izgradnji gasovoda odvijaju pod velom tajne? Da li je talibanski da pitate zašto se posao od 75 miliona evra dobija bez tendera i kako to da poslove uglavnom dobija kompanija ‘Milenijum tim'“, upitao je Jeremić.

Jeremić je ranije danas rekao da je Narodna stranka Tužilaštvu za organizovani kriminal podnela krivičnu prijavu protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Zorane Mihajlović i vlasnika „Milenijum tima“ Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka, zbog sumnje da im je omogućeno nezakonito pribavljanje koristi kroz posao od 75 miliona evra, koliko vredi gradnja gasovoda Beograd-Loznica.

„Taj posao je dodeljen u tajnosti i Vlada Srbije se pozvala na hitnost, a to znači da je hitno potrebna znatno veća količina gasa kod Loznice, gde nema planova za nova industrijska postrojenja, osim eventualno rudnika litijuma koji namerava da otvori kompanija Rio Tinto. Ne gradi se nuklearno postrojenje, nego gasovod. Zašto se to radi tajno“, upitao je Jeremić.

Jeremić je istakao da ne bi dozvolio da se projekat Rio Tinta sprovede u delo da je on na vlasti.

„Mi smo suverena država i možemo da ih izbacimo iz Srbije. Kada se litijum bude kopao u Nemačkoj, gde ga takođe ima u velikim količinama, onda ćemo i mi moći da razmišljamo da se kopa u Srbiji. Sada ne može, zato i ne sme biti kojekakvih lokalnih referenduma, tajnih gasovoda i Zakona o vodama koji smrdi na Rio Tinto, jer omogućava dovođenje vode cevovodima kroz direktnu pogodbu na neke lokacije“, rekao je Jeremić.

Upitan o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, Jeremić je odgovorio da „od briselskog procesa očigledno više nema ništa“, jer je Vučić u okviru tog procesa Albancima već predao sve što je mogao da preda.

„Priština ide dalje, pošto je od Vučića u Briselu već dobila sve – rasformirana je srpska država na severu Kosova i Metohije, predat je elektroenergetski sistem, Prištini je dat međunarodni telefonski pozivni broj. Samoproglašeno Kosovo sada zanima samo ono što ne može da dobije u Briselu, a to je stolica u UN i dalja međunarodna afirmacija kroz članstvo u međunarodnim organizacijama“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je zid koji deli Prištinu od članstva u UN zacementiran odlukom Međunarodnog suda pravde koji je rekao da se konačni status Kosova može odrediti samo u Savetu bezbednosti UN, a tamo Rusija i Kina imaju pravo veta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari