JKP Komunalac (Vrbas): Ravnoselci obavešteni o neispravnosti vode još 2006. 1

Stanovnici Ravnog Sela obavešteni su da voda u njihovom mestu nije za piće 2006. godine, a iz tog razloga i plaćaju umanjenu cenu. Voda se može koristiti kao sanitarna i tehnička, zbog čega postoji obaveza plaćanja računa, ovo je ukratko odgovor koji je JKP Komunalac iz Vrbasa poslao Danasu. Ovom preduzeću je dnevni list Danas poslao pitanja u sredu povodom spora koji vodi sa penzionerom iz Ravnog Sela Božidarom Caričićem zbog duga od manje od 3,000 dinara, koji Caričić odbija da plati tvrdeći da je isporučena voda neispravna.

Kako je Danas pisao, Božidar Caričić se sa preduzećem JKP Komunalac iz Vrbasa tuži od 2019, a postupak je išao od Osnovnog preko Višeg do Vrhovnog kasacionog suda, pa opet pred Osnovni.

On odbija da plati dug za vodu navodeći da je voda koju on i drugi stanovnici sela dobijaju nesipravna, što je naknadno, kako kaže, potvrdio izveštajem iz laboratorije u Hamburgu koji pokazuje da u jednom litru ima 98 mikrograma arsena a dozvoljeno je deset mikrograma.

Da Caričić ne mora da plati račune za vodu zbog neispravnost potvrđeno je i na sudu u dva navrata – prvo pred Osnovnim sudom u Vrbasu a potom i Višim sudom u Somboru.

Međutim Vrhovni kasacioni sud je 2021. godine ceo predmet vratio Osnovnom sudu, koji je ovih dana doneo novu presudu po kojoj Caričić treba da plati 140 dinara, odnosno 10 odsto od utužene cene, navodeći da u ovom periodu Caričić jeste koristio neku vodu iz javnog vodovoda.

Caričićeva advokatica Jelena Tijanić kaže da su se žalili na ovu odluku suda, što je učinilo i preduzeće Komunalac.

– Pokušali su da nađu neko solomonsko rešenje, navodeći da je Caričić ipak neku vodu potrošio koristeći je recimo za toalet. Međutim, prema postojećim propisima, JKP Komunalac je dužan da isporučuje ispravnu pijaću vodu i nikakvu drugu. Dakle, vodu koja može da se koristi za piće, kuvanje. Voda koja se trenutno isporučuje stanovnicima Ravnog Sela nije ni za piće, ni za kuvanje, ni za ličnu higijenu, jer arsen može dospeti u telo i preko kože. Pri svemu tome JKP Komunalac nikada nije obavestio stanovnike Ravnog Sela da voda nije za piće. Oni su to saznali nakon presude Osnovnog suda. Iz JKP Komunalca se pozivaju na obaveštenje preduzeća JKP Standard iz 2006. godine o neispravnosti vode. Međutim, JKP Komunalac nije sukcesor Standarda već nezavisno preduzeće koje je imalo obavezu da obavesti stanovnike sela o tome – navodi Tijanić.

Iz JKP Komunalac u odgovorima na pitanja Danasa koja su upućena u sredu, a koja su danas stigla, navodi da je rešenje o neispravnosti vode doneto 2006. godine, a da Komunalac jeste pravni naslednik Standarda.

– Sanitarni inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku, Sektor za sanitarni nadzor u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće i pripremu jela iz vodovdne mreže naselja Ravno Selo. Po prijemu rešenja, JKP „Standard“, čiji je pravni sledbenik JKP Komunalac Vrbas iz Vrbasa, obavestilo je tada žitelje pomenutog naseljenog mesta vrbaske opštine o neispravnosti vode. Budući da u rešenju stoji da se voda može koristiti za održavanje lične higijene i kao sanitarna i tehnička voda, što redovne analize i dalje to potvrđuju, potrošač Božidar Caričić dužan je da plati komunalnom preduzeću naknadu za pruženu uslugu – navodi se u odgovorima JKP Komunalca.

Dalje se dodaje da u „Ravnom Selu postoje dve eko česme, a ispravnost vode redovno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine, te žitelji sela imaju mogućnost da vodu s česmi koriste za piće.“

– Ravnoselci vodu plaćaju po umanjenim cenama za 30 odsto u odnosu na redovnu cenu za ovu komunalnu uslugu – zaključuje se u odgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari