Još jedan skandal, pa izvinjenje ministra Đorđevića 1Foto: RTS prinscreen

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom još jednom je izazvao gnev javnosti kada je zaposlena u ministarstvu rada, gostujući danas na RTS-u, opravdavala odredbe ovog zakona interesima poslodavaca.

Jedan od najproblematičnijih propisa za buduće majke je to što država isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci, pa je tako bilo slučajeva da one primaju 900 ili svega par hiljada dinara mesečno. Milena Antić iz Ministarstva rada tvrdila je da su ovakve odredbe neophodne da bi se sprečili slučajevi u kojima se žena zaposli jednog dana a već sledećeg zatrudni.

„Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje“, navela je Antić. Njene reči izazvale su buru negativnih komentara u javnosti, taman kada se činilo da su se negativne reakcije na ono zakonsko rešenje smirile, jer je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović obećala da će se razmotriti izmene loših odredbi zakona.

„Savet za populacionu politiku razmatrao je mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih dobijaju 900 dinara mesečno, izjavila je ministarka za demografiju i populacionu politiku Đukić Dejanović navodeći da se i premijerka saglasila da treba proveriti koliko novca iz budžeta može da se izdvoji u te svrhe.

Od Slavice Đukić Dejanović do zaključenja ovog broja nismo dobili potvrdu da li će Vlada ostati pri toj nameri, ali zato je ubrzo stiglo izvinjenje ministra za rad Zorana Đorđevića povodom izjave zaposlene iz njegovog resora. Ministar Zoran Đorđević ocenio je tu izjavu kao skandaloznu i naložio da Milena Antić bude adekvatno sankcionisana, saopšteno je iz Ministarstva. „Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice. Nema opravdanja za takav postupak“, rekao je Đorđević nakon kritika javnosti.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra istakla je za Danas da je ovo samo jedno u nizu izvinjenja ministra Đorđevića zbog grešaka koje su se dogodile u njegovom sektoru te da bi trebalo da ga bude „sramota“ ili da „jednostavno prizna da nije sposoban za tu funkciju“, ističe ona. Da podsetimo, iz ovog ministarstva za Danas su nedavno rekli da se ne razmatra mogućnost uvođenja donje granice za naknade porodiljama, obrazlažući ovakvu mogućnost upravo sprečavanjem zloupotreba.

Ignjatović: Država ostvaruje ciljeve na račun građanki

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, komentarišući spornu izjavu i reakciju ministra, kaže da je jasno da ovakav zakon ide u korist državi a na štetu građana, pre svega građanki, te da se ne vidi iskrena namera da se bilo šta u tom pogledu menja. „To je sve sračunato sa tim da se državi ne isplati da izdvaja sredstva, ali da želi da vodi populističku politiku rađanja više dece, za državni cilj, pa je onda iskalkulisano kako da se sve odradi na račun građana i njihovih resursa“, naglašava Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.