Jutka nije došao u sud, sudija naložio privođenje za 19. jun 1Milutin Jeličić Jutka Foto: N1 (arhiva)

Završne reči na suđenju bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, optuženom za seksualno uznemiravanje i nedozvojene polne radnje na štetu tadašnje saradnice Marije Lukić, nisu danas održane u Osnovnom sudu u Kruševcu jer se u sudnici nije pojavio optuženi, a od njegovih pet advokata došao je jedan.

Sudija je, s obzirom na to da Jeličić nije opravdao izostanak, naložio njegovo privodjenje na naredno ročište koje je zakazao za 19. jun.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, je nakon ročišta rekao da je nepojavljivanje Jeličića i njegova četiri advokata danas bilo očekivano, a da se desilo „očigledno iz straha od pravde koja će slediti“.

„Moji izvori govore da je on (Jeličić) juče bio u selima u izbornoj kampanji. On prosto izbegava da čuje presudu kojom će biti konačno pravda prema Mariji Lukić dovedena do kraja“, kazao je Borović.

On očekuje da će 19. juna, za kada su zakazane završne reči, biti doneta i presuda, jer je za vreme korone sud mogao da razmišlja o dokazima i da ima u vidu i odluku.

„Dovoljno ima dokaza koji terete Jutku, a sada su on i njegovi advokati pokazali kukavičluk i strah, da ne bio čuo presudu koja sledi i da će jednog seksualnog napasnika stići pravda. On pokušava da iskoristi predizbornu kampanju, ali očekujem da će Osnovni sud u Kruševcu, koji je korektno vodio postupak, da preseče te zloupotrebe i da će ovo biti prvi sud u Srbiji koji će osuditi nekog lokalnog moćnika koji se krije iza politike“, kazao je Borović.

Oštećena Marija Lukić je novinarima nakon suđenja rekla da se nadala da će danas, posle svih ovih godina, doći do završnih reči i do donošenje presude.

„S bzirom na to da on (Jeličić) sve vreme prebacuje na teren politike ovaj slučaj, palo mi je na pamet da će odložiti zbog lokalnih izbora na kojima se kandidovao. Žao mi je što nije došao i što konačno nije izrečena presuda, ali je sudija bio korektan, zakazao je i njegovo privođenje i naredni pretres, nadam se da će uskoro biti kraj“, kazala je Marija Lukić.

Ročište koje je održano danas prvobitno je bilo zakazano za 24. mart, ali nije održano zbog epidemije korona virusa.

Tome je prethodilo ročište 11. marta na kome su veštaci predstavili rezultate veštačenja telefona. Dok su predstavnici optužbe smatrali da je potvrđeno da je Jeličić Mariji Lukić slao neprimerene poruke odbrana je tvrdila da nije utvrđeno postojanje SMS komunikacije u tom slučaju.

Tokom suđenja, koje se pred kruševačkim Osnovnim sudom vodi od avgusta prošle godine, advokati odbrane su dovodili svedoke, uglavnom zaposlene u Opštini Brus, koji su tvrdili da su Jeličićeve telefone koristili skoro svi iz opštine, ali i obični građani koji bi tu došli, te da su telefoni neretko ostajali na punjenju u obližnjoj kafani.

Optužba je te svedoke u više navrata nazvala lažnim.

Podršku Mariji Lukić i danas su isped kruševačkog suda dale predstavnice organizacija Mreža Žene protiv nasilja, Žene u crnom te incijative Ne davimo Beograd. Držale su transparente sa natpisima „Stop seksualnom nasilju nad ženama“, „Pravda za Mariju“, „Stop seksualnom uznemiravanju žena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari