Kako je pre 20 godina izgledalo obeležavanje Oluje, a kako danas? 1

Na dan obeležavanja četvrte godišnjice vojne operacije Oluja u SR Jugoslaviji nekadašnji patrijarh Pavle pozvao je Srbe da čine sve da u njihovoj zemlji dođe do mira, pravde i spasenja.

Manifestacija kojom je 1999. godine SRJ obeležila sećanje na progon krajiških Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine održana je u crkvi Svetog Marka u Beogradu, pred nešto više od 200 ljudi.

„Bolje izgubiti glavu, nego izgubiti dušu“, poručio im je tada patrijarh.

Osim dve kratke vesti – najave i izveštaja sa ovog događaja, sa tek nekoliko patrijarhovih izjava, godišnjica vojne akcije kojom je više od 200.000 Srba proterano iz kuća, a koja će u Hrvatskoj naredne godine početi da se obeležava kao državni praznik, nije bila u fokusu izveštavanja.

Kao teme dominirale su posledice NATO bombardovanja i odnos srpskog i albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Dve decenije kasnije, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori videli smo državnu manifestaciju pod nazivom „Oluja je pogrom“ kojoj je prisustvovao sam državni vrh – predsednik Republike, predsednica parlamenta, ministri, a prisutnima se, osim patrijarha Irineja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Parastos je održan na platou ispred ovog manastira, a Danas je preneo Irinejevo obraćanje u kojem je istakao da je Oluja zločin koji je planirala hrvatska država, te da je osudio ćutanje rimokatoličke crkve, koje je, kako je naveo, osnažilo one koji su taj zločin počinili i ostali nekažnjeni.

„Taj zločin je imаo cilj dа tаj krаj potpuno očisti od prisustvа srpskog nаrodа, nаrodа koji je vekovimа živeo nа tim prostorimа, nаrodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i istoriji hrvаtskog nаrodа. Tаj plаn predstаvljа plаn kojim su plаnirаni dа istrebe svаki koren i svаki trаg srpskog nаrodа nа prostorimа nа kojimа su živeli“, istakao je Irinej.

On je, preneo je Danas, najavio da će se SPC obratiti poglavaru rimokatoličke crkve povodom službe katoličkih biskupa na Kosovu na ruševinаmа jedne srpske prаvoslаvne crkve.

„Čuli smo i reči njihove dа je to njihovа zemljа, dа je to bilа pre svаke religije, dа je i bilа pre Hristа. Jа bih dodаo i dа je verovаtno po njimа bilа i pre postojаnjа svetа. Ovo su sve ideje iz prošlosti koje se nаžаlost ostvаruju i dаnаs“, naveo je.

Predsednik Vučić rekao je da su Srbi u međuvremenu postali pametniji i da su učili na svojim greškama i poručio „onima koji slave Oluju“ da ne treba da misle da Srbija ne ume da odgovori snažnije jer „ume, ali neće“ i da je „obaveza srpskog naroda da nam se više nikada ne dogodi nesloga“.

Vučić je kazao i da se „Oluja“ u Hrvatskoj danas slavi uz pesme koje „pristojni ljudi ne mogu ni da čuju, veličaju ustaške pozdrave, pevaju da će nas stići njihova ruka u Srbiji“, a za narednu godinu, povodom 25. godišnjice, najavio „najveći skup do sada“.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.